Schacksyskon förevigade på Wall of Fame

Här i Halmstad Arena hänger bilden på Sixten och Alva Ling Tran. Foto: Lars OA Hedlund

Men vänta nu. Bland idrottskändisarna Fredrik Ljungberg (fotboll), Bengan Johansson (handboll), Henrik Dagård (friidrott) och Jörgen Persson (bordtennis) är det inte också en bild på schackspelare på väggen där? Fortsätt läsa »

BILDEXTRA: De vann schackpokaler i skol-SM 2019

Grupp A: 17–20 år. Klicka på bilden för att få alla bilder i större format. Foto: Lars OA Hedlund

BILDER: [Lars OA Hedlunds bilder från skol-SM]

Ska man vinna en schackpokal kan den lika bra vara en riktigt ordentlig pjäs. Lavinia Valcu, Solna SS, blev tvåa i 10-årsklassen och blev därmed den tjej som fick bästa placeringen i skol-SM och mottog pokalen nästan lika hög som henne själv.

När resultatlistorna räknats samman stod det klart att Vallatorpsskolan, Täby, blev bästa skola i mästerskapet.

Här kommer stort bildextra och slutresultat för alla individuella klasser: Fortsätt läsa »

Tre kvar med full pott i skol-SM

Trion som ännu inte vet hur det känns att tappa poäng i 2019 års skol-SM: Hugo Wernberg, Edvin Trost och Guanbo Cong. Foto: Lars OA Hedlund

SKOL-SM – LOTTNING & RESULTAT:
[17–20 år] [15–16 år] [14 år] [13 år] [12 år] [11 år] [10 år] [9 år] [5-8 år]

325 spelare kom till start i skol-SM i Halmstad och efter två tävlingsdagar återstår bara 3 som tagit full pott: Hugo Wernberg, Wasa SK, i 13-årsklassen, Edvin Trost, Rockaden Stockholm, i 12-årsklassen och åttaårige Guanbo Cong, Kristineberg SK, i 5–8-årsklassen. Fortsätt läsa »

Mycket avgörs i skol-SM under lördagen

SKOL-SM – LOTTNING & RESULTAT:
[17–20 år] [15–16 år] [14 år] [13 år] [12 år] [11 år] [10 år] [9 år] [5-8 år]

325 elever från hela Sverige kom till spel när skol-SM inleddes i Halmstad på fredagskvällen. Bara två ronder hann avverkas, och mycket kommer att hända under lördagens alla ronder.

Du kan följa skol-SM live här på schack.se:
LIVE, 9.00, 11.30, 14.30 & 17.00: [Alla livesända partier samtidigt] [Grupp A och B] [Grupp C, D och E]

BILDER: [Lars OA Hedlunds bilder från skol-SM]

Inför Skol-SM

Idag inleds årets Skol-SM i Halmstad Arena. Spelet startar 18.00 och alla spelare som är markerade som betalade på listan över anmälda spelare kan komma direkt till spelstart, utan avprickning. De som inte är markerade som betalade måste kontakta tävlingsledningen på e-post skol-sm@schack.se snarast för att bli inlottade i första ronden.

De som har beställt grupplogi sover i Sannarpsgymnasiet. På grund av lektioner i skolan är klassrummen tillgängliga först ca 17.00.
Alla måltider serveras också i Sannarpsgymnasiet, och uthämtning av matpaket görs klubbvis i spellokalen på Halmstad Arena från ca 15.00.

Stina Johansson sätter rekord i skol-SM

STina Johansson sätter rekord när hon gör sin 14:e (!) start i skol-SM. Foto: Lars OA Hedlund

SKOL-SM – LOTTNING & RESULTAT:
[17–20 år] [15–16 år] [14 år] [13 år] [12 år] [11 år] [10 år] [9 år] [5-8 år]

När skol-SM startar i Halmstad Arena på fredag finns säkert många nervösa nybörjare i startfältet. På plats finns också redan meriterade och garvade ungdomsspelare. Och den med störst rutin av alla från tidigare skol-SM är Stina Johansson, En Passant, Svedala. Fortsätt läsa»

Skol-SM färdigspelat

2018 års upplaga av Skol-SM är nu färdigspelad och ett antal nya svenska mästare korade. Det har varit spännande tävlingar i alla klasser och i vanlig ordning har många varit nära att ta SM-titeln men inte lyckats. Det kommer dock alltid nya chanser.

I klass A vann CM Leo Crevatin som började med att vinna sju raka partier och därmed säkra segern innan han lättade lite på gasen i slutronden och förlorade mot Daniel Johnson. Crevatin fick således 7 poäng av åtta möjliga och hade en halva ner till Albin Danielsson på andra plats som i sin tur hade en halva ner till Daniel Johnsson.

Även i klass B räckte 7 poäng till seger, denna gång för CM Ludvig Carlsson som hade en halva ner till andra man, Hampus Sörensen. Sörensen fick lika många poäng, och kvalitetspoäng, som trean Gabriel Nguyen men vann deras inbördes möte och hamnade således på silverplatsen.

Fortsätt läsa»

Spännande i alla klasser i Skol-SM efter dag två

CM Leo Crevatin har tagit en stark ledning i klass A i Skol-SM i Lidköping. Rockaden-spelaren har vunnit samtliga sex partier och leder med en hel poäng före Albin Danielsson. Vidare har Crevatin 1½ poäng ner till Love Troberg Eskola och Alfons Emmoth på tredje- och fjärdeplats. De två förhandsfavoriterna, CM Baldur Teodor Petersson och Joakim Nilsson har båda två poäng upp till ledaren och är i praktiken avhängda i kampen om SM-titeln.

I klass B delar CM Ludvig Carlsson och Gabriel Nguyen ledningen. Båda har tagit 5½ poäng och har en hel poängs försprång på förhandsfavoriten Hampus Sörensen och WFM Anna Cramling på tredje- och fjärdeplats. Carlsson besegrade Sörensen i rond fem, samtidigt som Nguyen vann över Cramling men då dessa fyra kommer att mötas inbördes i rond sju, Carlsson-Cramling och Sörensen-Nguyen, kan mycket fortfarande hända i toppstriden.

Även i klass C är spänningen stor inför de avslutande ronderna. Tre spelare delar ledningen med 5 poäng av sex möjliga och ytterligare ett par jagar en halv poäng bakom dem. De tre ledande, Gustav Törngren, Victor Muntean och Oscar Jönsson har alla vunnit fem partier och förlorat vart sitt och det skiljer endast en kvalitetspoäng på dem vilket innebär att det lär bli tajt ända in i mål. Fortsätt läsa »