Skol-SM färdigspelat

Publicerad 14 oktober, 2018 av Sverrir Thór

Matija Sakic vann alla sina partier i klass H. Foto: Lars OA Hedlund.

2018 års upplaga av Skol-SM är nu färdigspelad och ett antal nya svenska mästare korade. Det har varit spännande tävlingar i alla klasser och i vanlig ordning har många varit nära att ta SM-titeln men inte lyckats. Det kommer dock alltid nya chanser.

I klass A vann CM Leo Crevatin som började med att vinna sju raka partier och därmed säkra segern innan han lättade lite på gasen i slutronden och förlorade mot Daniel Johnson. Crevatin fick således 7 poäng av åtta möjliga och hade en halva ner till Albin Danielsson på andra plats som i sin tur hade en halva ner till Daniel Johnsson.

Även i klass B räckte 7 poäng till seger, denna gång för CM Ludvig Carlsson som hade en halva ner till andra man, Hampus Sörensen. Sörensen fick lika många poäng, och kvalitetspoäng, som trean Gabriel Nguyen men vann deras inbördes möte och hamnade således på silverplatsen.

Endast i en klass kom de två första i mål på samma poäng. Det var i klass se där Tomasz Szczepanowski och Victor Muntean fick båda 6½ poäng men då Szczepanowski hade bättre kvalitetspoäng tog han SM-guldet medan Muntean hamnade på den förargliga andra platsen. Trea kom sedan Oscar Jönsson som hade 6 poäng.

I klass D blev Akash Mitra svensk mästare och hade en marginal om en hel poäng ner till Arvin Rasti på andra plats och Joar Östlund på tredje plats likaså. Hela fem spelare korsade mållinjen med 6 poäng men det var Rasti och Östlund som hade bäst särskiljning.

Den spelare som hade näst bäst poängfacit av alla i hela Skol-SM blev Axel Falkevall som endast släppte en remi och fick 7½ poäng av åtta möjliga i klass E. Han hade, likt Mitra i klass D, en hel poängs marginal ner till tvåan, Hugo Wernberg som i sin tur hade en halv poäng ner till Vidar Grahn på tredje plats.

I klass F stod det som väntat mellan Adrian Söderström och Edvin Trost med Ludvig Morell som en outsider och det var just i denna ordning som de tre hamnade på prispallen. Söderström fick den ädlaste valören före Trost och Morell kom på tredje plats. Vinnaren tog 31 poäng av 33 möjliga (3-2-1), Trost fick 29 och Morell han med men färre kvalitetspoäng.

Samma poängsummor hade de tre medaljörerna i klass G. Sebastian Gerdes vann med 31 poäng, före Oskar Wallis och Marek Religa som båda fick 29 poäng och Wallis tog fler kvalitetspoäng och knep därmed andra platsen.

I årets Skol-SM i Lidköping ställde 341 spelare upp. Endast en av dessa vann alla sina partier. Han heter Matija Sakic och spelar i klass H. 33 poäng fick den unge Sakic och hade en marginal om fyra poäng, motsvarande två vinster, till tvåan Alvin Daniels. Trea blev sedan Luke Lyngsjö som fick 27 poäng.

Slutligen vann Ludvig Estensson den yngsta klassen, klass I. Han tog hem SM-guldet med 29 poäng och hade en poäng mer än tvåan Sixten Tran och trean Edwin Chen.

Bästa tjej i Skol-SM blev Alva Ling Tran som hamnade på fjärde plats i klass F och bästa skola blev Vallatorpsskolan.