Om svenskt elitschack

24 svenskar har utsetts till stormästare, från Gideon Ståhlberg år 1950 till Axel Smith år 2016. Stormästarna har haft olika bakgrunder och varierande spelstil, men har alla en sak gemensamt: de har vigt långa perioder av sina liv för att bli så bra som möjligt på att spela schack.

Stormästarna utgör stommen i Sveriges landslag, som deltar i Schack-OS jämna årtal och Lag-EM udda årtal. På landslagsbloggen går det att läsa om deras uppladdning, förberedelser, framgångar och motgångar. Det bästa tillfället att följa stormästarna på nära håll är emellertid SM. Alla partier i SM-gruppen livesänds på nätet, tillsammans med kommentarer från experter.

I övrigt delar många av spelarna med sig av sina tankar och partikommentarer i TfS. Har man tur kan man också få möta en stormästare i någon av de öppna svenska tävlingarna, där de deltar regelbundet. Glöm i så fall inte att be om en efteranalys när partiet är färdigt!

Inom Sveriges Schackförbund har Elitkommittén som uppgift att organisera svenskt elitschack. Där inkluderas OS, lag-EM och SM men också de internationella ungdomsmästerskapen som Junior-VM, Ungdoms-VM och Ungdoms-EM.

Elitkommittén tycker att det är viktigt att de svenska elitspelarna bidrar till att utveckla svenskt schack och skapa en intressant atmosfär på hemmaplan. Utöver turneringsframträdanden görs mycket i det tysta, genom privatträning, föreläsningar och simultaner. Tanken är att tränarbörsen ska göra det möjligt för fler klubbar att dra nytta av elitspelarnas erfarenheter.