Serier

Det allsvenska seriesystemet består av fem divisioner: Elitserien, Superettan samt division I, II och III.
Alla serier inleds på hösten och avslutas i mars. I många distrikt anordnas regionala distriktsserier där de bästa lagen kvalificerar sig för division III.

På grund av Coronapandemin är den allsvenska säsongen 2020/21 inställd. Tävlings- och regelkommittén gick den 2 november ut med följande besked:

  • Sveriges Schackförbunds tävlings- och regelkommitté har beslutat att det inte kommer att bli något allsvenskt spel våren 2021, och att hela säsongen 2020/21 därmed ställs in. Med anledning av den aktuella Coronasituationen och de signaler som vi har fått från allsvenska klubbar bedömer vi inte att det är rimligt att försöka genomföra den allsvenska säsongen på vanligt sätt.
  • TK:s ambition är att genomföra en tävling där en svensk lagmästare 2021 utses, samt att arrangera någon form av breddlagtävling under våren för de lag som är intresserade. Allt för att skapa speltillfällen för dem som vill spela lagschack över bräde.
  • Mer information om detta kommer vi att gå ut med i slutet av 2020, och vi tar gärna emot synpunkter på exempelvis tänkbara upplägg från er under tiden. Vi räknar inte med att dra igång något lagspel förrän tidigast i februari 2021.
  • De startavgifter som är inbetalade för säsongen 2020/21 kommer att flyttas över till säsongen 2021/22. Lag som (nu eller senare) önskar få startavgiften återbetalad kan meddela oss detta och kommer i så fall att få tillbaka sina pengar och sedan faktureras på nytt våren 2021.

Observera att utländska spelare på grund av detta beslut inte behöver registreras före 1 oktober. Information om när de behöver vara registrerade kommer i samband med närmare besked om hur lagspel under våren 2021 kommer att gå till.