Skolklubbar

Vill ni starta schackverksamhet på skolan? I så fall finns det hjälp att få från Sveriges Schackförbund!
Vi erbjuder utbildning i schackinstruktion för skolans pedagoger och ni får allt material som behövs för att börja spela och träna schack.

Varför schack som pedagogiskt verktyg i skolan?

Vad får ni?
Allt detta är gratis när skolan bildar en skolschackklubb!

 • 10 schackspel
 • Instruktionsmaterial som är speciellt framtaget för pedagoger i skolan.
 • Pedagogkurs med kursledare från Sveriges Schackförbund.
 • Personligt stöd med att starta skolschackklubben.
 • Möjlighet att delta i tävlingar som riktar sig specifikt till de nystartade skolschackklubbarna.
 • Två exemplar av övningshäftet Chesstales.

Vad krävs av er?

 • Att ni bildar en skolschackklubb med minst fem ungdomsmedlemmar.
 • Att ni bedriver schackverksamhet i lämplig form.
 • Att ni redovisar era medlemmar till Sveriges Schackförbund.

Så bildar du en skolklubb steg-för-steg

 1. Gå in på https://klubb.schack.se/
 2. Fyll i din mejladress.
  • Om du redan finns i systemet så blir du ombedd att skriva in ditt lösenord. Om du inte kommer ihåg det så kan du klicka på ”Glömt lösenord”. När du klickat på ”Logga in” så kommer du få upp en sida med alla klubbar du är kopplad till.
  • Om du inte redan finns i systemet så blir du ombedd att fylla i dina uppgifter samt välja ett lösenord. Klicka därefter på ”Skapa konto”.
 3. Klicka på den rosa knappen ”Skapa ny klubb”. Fyll i klubbnamn, skola och ditt syfte med klubbildningen. Klicka på ”Skapa klubb”.
 4. Nu har du kommit fram till sidan där du ska fylla i styrelseuppgifter. När du har gjort detta behöver du vänta på att vi godkänner er styrelse. Medan du väntar på godkännandet kan du lägga till nya medlemmar längst ner på sidan under rubriken ”Medlemmar”. När vi godkänt klubben kommer du bli notifierad via mejl. Det är nu när klubben är godkänd som du kan gå vidare med att skriva ut och ladda upp protokoll samt signera medlemsansökningar digitalt.
 5. Håll ett konstituerande styrelsemöte och be styrelsemedlemmarna signera protokollet. Skanna in och ladda upp ett signerat protokoll under rubriken ”Konstituerande styrelsemöte”.
 6. Under rubriken Medlemmar klickar du på knappen ”Hantera medlemmar”. Lägg till nya medlemmar i klubben genom att klicka på ”Ny medlem” eller ”Importera medlemmar” om du vill importera flera medlemmar samtidigt. Vill ni ha hjälp med att importera medlemsuppgifter, så kan vi göra det åt er om ni mejlar en excel-lista till oss på schackiskolan@schack.se.
 7. Du kan antingen välja att låta varje elev signera sin ansökan digitalt genom att skicka runt din dator i klassrummet, eller så kan du skicka ut signeringslänkar till eleverna över mejl eller chatt.
 8. När alla handlingar är godkända kommer ni få ett mejl som bekräftar det. Därefter kommer ni ha möjligheten att via klubbsidan beställa ert startpaket innehållandes bland annat schackspel, medlemspins och annat schackmaterial.
 9. Grattis, er skolschackklubb är nu bildad!

Vi har tagit fram det här konceptet för att det ska vara så enkelt som möjligt för er att ordna och sköta en skolschackklubb. Vårt krav är att ni en gång per år skickar in medlemslappar, en verksamhetsberättelse samt ett årsmötesprotokoll.

Behöver ni hjälp under tiden så är det såklart bara att ta kontakt med oss på schackiskolan@schack.se eller på 018-36 46 00!

Du som redan har en skolschackklubb kan gå in här för att skriva ut medlemsblanketter, skriva årsrapport samt hitta mallar för årsmöten osv.