Bli en certifierad schackskola!

Spelar ni mycket schack på er skola och vill ta nästa steg i er schackprofilering? Nu finns möjligheten att bli en certifierad schackskola. Det innebär att man satsar på sina elever genom att stärka dem kunskapsmässigt inom schacket och förbereda dem inför civilsamhället genom föreningsdemokrati!

Varför ska man certifieras?
För att ge eleverna en bra start i livet! Vi tror bestämt att schack tränar en mängd olika kognitiva funktioner. Många av de 1000-tals lärare som någon gång har kommit i kontakt med schack i skolan kan också intyga schackets sociala roll – i att bygga broar mellan människor. En certifiering innebär också att man lär sig om föreningsdemokrati då varje klass kommer att ha sin egen schackklubb!

Vad innebär certifiering?
Certifiering av en skola innebär att skolan väljer schack som inriktning. Det är en process som genomsyrar alla klasser och all personal på skolan. Ni kommer att organisera schacket genom skolschackklubbar, vilket i sin tur tränar eleverna i föreningsdemokrati.

Att vara en certifierad schackskola sänder också ut en signal till alla som läser om er skola – att ni satsar på barnen. Ni kommer att bli en mer attraktiv skola.

Vad får ni av Sveriges Schackförbund vid en certifiering?
Vi kommer se till att alla lärare har en grundförståelse av schack som pedagogiskt verktyg. Vi kommer se till att det finns tillräckligt med schackspel för att alla elever ska kunna spela samtidigt. Vi bjuder på många av startavgifterna till de tävlingar som organiseras av Sveriges Schackförbund (bland annat Schackfyran!).

Vad krävs av er?
Ni behöver ge lärare och elever rätt förutsättningar att utöva schack och allt som kommer därtill. Det innebär att ni arbetar genom era skolschackklubbar och att ni deltar i tävlingar. Hur mycket varje skolschackklubb gör är upp till respektive klubb.

Vad kostar det?
Det kostar ingenting att bli en certiferad schackskola!

Vad är första steget?
Tag kontakt med oss på schackiskolan@schack.se och boka in ett inledande möte där vi pratar certifiering. Vi lyssnar in er och era behov och hittar ett upplägg som passar just er skola.

Vilka skolor är certifierade?
De skolor som för tillfället är certifierade är
– Essingeskolan, Stockholm
– Söraskolan, Stockholm

Läs mer om vad schack i skolan har för positiva effekter på skolvärlden.se