Om schackfyran

Polina Otto och Albin Ringstad pratar om Schackfyran

Vad är Schackfyran?
Schackfyran är en rikstäckande tävling för fjärdeklasser som går ut på att alla skall vara med. Det är viktigare för klassen att få med många än att några få är duktiga schackspelare.

Hur går det till?
Schackfyran inleds på hösten med att schackledare från klubbar och distrikt gör besök hos fjärdeklasser runt om i landet.
Vi lär ut grunderna i schack och berättar om Schackfyran-tävlingen. Alla klasser som besöks får fem kompletta schackspel – oavsett om man väljer att vara med i tävlingen eller inte.

Hur anmäler man sig för tävlingen?
Olika distrikt har olika rutiner. Ta kontakt med ditt distrikt eller gör en intresseanmälan till oss, så förmedlar vi kontakten. Generellt brukar man börja med att anmäla sig för ett klassbesök.

Hur anmäler man sig för ett klassbesök?
Uppgifter om kontaktpersoner i respektive distrikt finns här, men det går också bra att anmäla sig direkt till Sveriges Schackförbund som då förmedlar kontakten. Under ett klassbesök kommer en informatör ut till er och berättar om schack och lär era elever att spela schack, samt delar ut ett par schackspel.

När spelas tävlingen?
Schackfyran skiljer sig från distrikt till distrikt, men vanligtvis sker klassbesök under hösten och vintern för att sedan spela distriktsfinaler. De högst placerade lagen i varje distriktsfinal kvalificerar sig till riksfinalen. Hur många lag som kvalificerar sig beror på antalet deltagande lag. För mer information om er distriktsfinal, ta kontakt med er kontaktperson.

Undrar du något?
Kontakta oss gärna på schackfyran@schack.se eller telefon 018-36 46 00.