Om Sveriges schackförbund

Schack i Sverige

Sveriges Schackförbund uppskattar att omkring 2,7 miljoner svenskar kan spela schack. Av dessa är det 250 000 som kontinuerligt följer schacknyheter i tidningar eller på internet.

Sveriges Schackförbund

Sveriges Schackförbund (SSF) är en medlemsorganisation för distriktsförbund och schackklubbar i Sverige. SSF har ungefär 40 000 medlemmar fördelade på 1.000 klubbar i 23 distrikt.
Eftersom 36 000 av dessa är ungdomar, det vill säga 25 år eller yngre, är SSF att betrakta som ett utpräglat ungdomsförbund.
SSF bildades år 1917 av Stockholms Schackförbunds dåvarande ordförande Ludvig Collijn med syfte att bredda intresset för schack och höja spelstyrkan på landets elit.

SSF:s verksamhet

Sveriges Schackförbund leds av en förtroendevald styrelse på 9 personer. Ordförande fram till nästa kongress är Håkan Jalling, Växjö.

Arbetet i SSF är fördelat på ett antal kommittéer med bland annat följande uppgifter:

  • Allsvenskan är det svenska seriesystemet och består av Elitserien, Superettan, samt div I-III. Totalt spelar ungefär 175 lag i det allsvenska seriesystemet.
  • SSF tar genom sin förbundskapten Peter Bergström ut lag till de stora internationella lagtävlingarna OS och Lag-EM.
  • SSF:s ansvarar för deltagande i internationellt utbyte såväl på senior- som på juniorsidan, samt för arrangemang av inhemska tävlingar där den viktigaste är Schack-SM. Schack-SM är en tävling för såväl elit som bredd och spelas under nio dagar varje sommar.
  • På ungdomssidan arrangeras SM-tävlingar för bland annat skolungdomar, för flickor och för skollag varje år. I “Tränarskolan” utbildas varje år nya ungdomsledare i hela Sverige.
  • Sveriges Schackförbund ger ut medlemstidningen “Tidskrift för schack” och ansvarar för daglig nyhetsbevakning på www.schack.se.

Schack i skolan och Schackfyran

Sveriges Schackförbunds kanske viktigaste verksamheter just nu är Schack i skolan och Schackfyran.

Idag finns omkring 750 skolschackklubbar och 15 000 barn deltar varje år i någon av alla schackfyrans kvaltävlingar.