Rapport från Skol-NM rond 2

Publicerad 9 februari, 2013 av Niklas Sidmar

klemensTotalt samlades 7½ poäng av 12 möjliga in i rond 1 vilket innebar att vi tog på oss ledartröjorna i den inofficiella nationstävlingen där alla spelares partipoäng från varje nation summeras ihop. En speciell eloge till Axel Berglind som spelade mycket bra mot C-gruppens (födda 98-99) högrankade Lars Oskar Hauge (Elo 2181). Partiet slutade remi, något som norrmannen får vara glad för. I E-gruppen (födda 02-03) rivstartade Sixten Rosager och Gabriel Ngyen med varsin övertygande vinst. I A-gruppen (födda 93-95) såg det också länge ut som en rivstart ända tills Philip Lindgrens motståndare lyckades offra löpare för möjlighet att byta bort alla bönder i slutspelet som mynnade ut i ensam springare mot Philips springare och löpare. Jonathan Westerberg vann ett härligt angreppsparti som svart efter att vits bondestorm ebbat ut medan Jonathans hade åsamkat förödande skada runt vits kung. Joar Ölund och Tom Rydström som representerar Sverige i B-gruppen (födda 96-97)samlade ihop 1½ poäng i två väldigt komplicerade partier med vinst för den tidigare och remi för den senare.
Andra ronden började direkt efter middagen som denna dag tog ganska lång tid eftersom hamburgarna tog tid och skapade lång kö i den geografiinspirerade matsalen prydd med gamla kartor från 60-talet. Så det fanns inte så mycket tid till förberedelser. Rond två bjöd på ett svenskmöte mellan Daniel Johnson och Klemens Ng i D-gruppen (födda 00-01) som slutade remi. Våra längsta partierna denna dag var Tom Rydströms och Joar Ölunds som tyvärr båda slutade till vår nackdel. Joar spelade ett utomordentligt bra parti där han tyvärr missade att knyta ihop säcken i ett kritiskt ögonblick. I E-gruppen fortsatte Gabriel berglindoch Sixten att glänsa med ytterligare vinster! Gabriel spelade ut sin motståndare med en ypperlig teknik i en ställning med tunga pjäser, medan Sixten spelade på med alla pjäserna mot kungen med opåverkat självförtroende efter en tidig kvalitetsbortsättning. Anton Darnell som kämpade som svart bredvid Axel i grupp C tog god tid på sig för att hitta den snyggaste matten av motståndarens kung på h5 i en närmast mittspelslik ställning med samtliga tunga pjäser och några lätta kvar. Summa summarum 5½ poäng av 11 möjliga i rond 2.
Erik Hedman

Bild 1: Arunn Anathan-Klemens Ng i första ronden, 0-1
Bild 2: Preppen har gått in! Axel Berglind-Lars Oskar Hauge, remi
(Foto:Erik Hedman)