Erik Hedman rapporterar inför Skol-NM

Publicerad 8 februari, 2013 av Niklas Sidmar

kartaislDen svenska truppen är på plats på Island, och lagledare Erik Hedman har skickat en första rapport inför starten:
Igår torsdag vid 15:30 så strålade den svenska NM-truppen resandes från Stockholm och Köpenhamn samman på Keflaviks flygplats här på Island. Därifrån tillryggalades sedan en tre timmar lång bussresa inkluderande två stopp innan vi nådde fram till spelplatsen för Skol-NM 2013, Universitet i Bifröst. Efter ankomst blev det middag och ytterligare lite senare var det dags för det sedvanliga lagledarmötet för mig och Lennart Berglind.
Under lagledarmötet meddelades att den första ronden är framskjuten till 13:45 lokal tid för att de Färöiska spelarna skullle slippa färdas hit via Köpenhamn utan istället kunde flyga direkt till Keflavik. Det innebär således ett ”sent” spelschema under fredagen då rond 2 beräknas hålla på mellan 19 och 23. Lottningen genomfördes och finns att beskåda på Chess-Results.
Det kommer begynnelsevis finnas två livebräden i varje klass. Antalet kommer tyvärr att minska på grund av förberedelserna inför den årligt återkommande Reykjavik Open. Livepartierna tillsammans med en massa annat kan hittas på turneringens hemsida.
Mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning är naturligtvis inte tillåten i spellokalen. Förekomst av sådan utrustning innebär direkt partiförlust. Undantaget är mobiltelefoner för fotografering under de första 10 minuterna. Föräldrar får vistas i spellokalen men då bakom de egna spelarna. All form av kommunikation ska hållas till ett minimum i spellokalen. Här fungerar jag i egenskap av lagledare som länk mellan spelare och förälder vid behov av enklare förtäring eller motsvarande.
Dragserien är hela partiet på 90 min med 30 sekunders tidstillägg efter varje drag med början från drag 1. Spelarna måste vara på plats inom trettio minuter från rondstart för att undvika partiförlust för sen ankomst. Lottningen som används är ett Schweizersystem baserat på Elo-rating där spelare utan Elo placeras i ratingordning enligt sina nationella ratingtal, men efter spelare med Elo-tal.
För er som noggrant studerat deltagarlistan i klass A och upptäckt att Ebeling som är född 1996 faktiskt spelar i en klass högre än vad han enligt reglerna borde så kan jag meddela att detta är ett godkänt undantag som gjorts av den Nordiska skolschackkommittén i god tid innan turneringsstarten. Detta har även godkänts vid två tidigare tillfällen, då för norske Magnus Carlsen och färöiske Helgi Dam Ziska.
Erik Hedman