Brons i Larsen Memorial för Renman

Publicerad 20 oktober, 2018 av Sverrir Thór

Det blev en svensk bronsplats i veteranturneringen Larsen Memorial 2018 som avgjordes i danska Ålborg på fredagen. IM Nils-Gustaf Renman besegrade tysken FM Christian Hess och hamnade på tredje plats med 5½ poäng på de sju ronderna. Han fick lika många poäng som tvåan GM Henrik Danielsen och de båda fick dessutom lika många kvalitetspoäng men när det kom till andra särskiljningen hade islänningen Danielsen en ynka kvartspoäng mer än Renman och knep därför andra plats.

Även GM Jens Kristiansen, som för några år sedan blev veteranvärldsmästare och samtidigt GM, fick 5½ poäng men han hade sämre kvalitetspoäng. Vinnare blev ryske legendaren GM Evgeny Sveshnikov som säkrade turneringssegern genom en remi mot Danielsen i slutronden.

Sammanlagt fanns nio svenskar i det 60 man starka startfältet och två av dem hamnade på topp tio. Den andre var Magnus Wahlbom som gjorde en bra turnering men förlorade i slutronden mot just Kristiansen. Han fick 4½ poäng och hamnade på plats 8. Lika många poäng fick FM Bengt Hammar och Peter Ekelund som hamnade på 13:e respektive 14:e plats.

Samtliga av de ovan nämnda svenskarna placerade sig bättre än deras plats i startordningen men det gjorde inte FM Nils-Åke Malmdin som hamnade på 22:a plats med 4 poäng. Kurt Ekelund fick 3½ poäng och blev 28:e, Kaj Andersson hamnade på 37:e plats med 3 poäng, Robert Danielsson blev 44:a och Ulf Norevall 45:a med 3 poäng.

Chess-Results