Svenska framgångar i Lettland

Publicerad 24 april, 2024 av Ingemar Falk

Krister Lagerborg fick fjärde pris i kategorin 60+. Foto: Lars OA Hedlund och privat

Vitalij Sivuk kom fyra totalt och Krister Lagerborg blev fyra i veteranklassen 60+ när GM Sveshnikov Evgeny rapid memorial avgjordes i Riga i helgen.

Krister Lagerborg rapporterar:

Jevgenij Svesjnikov gick bort i augusti 2021 i sviterna av en covid-infektion. Mest känd är han för sitt arbete med Sveshnikovvarianten i Sicilianskt. Men även i andra spelöppningar som Alapinvarianten i Sicilianskt och framskjutningsvarianten i Franskt har han bidragit till öppningsteorins utveckling.

Han spelade sitt första sovjetmästerskap när han var 17 år och har representerat Lettland i fyra schackolympiader. Jevgenij deltog också i flera internationella veteranmästerskap, såväl individuellt som i lag, och 2017 vann han individuella veteran-VM i klassen 65+.

I helgen arrangerades för första gången en minnesturnering till hans ära i Riga med betänketiden 12 minuter + 5 sekunders tillägg per drag. Tävlingsledare var Alexei Shirov och Jevgenijs son Vladimir Svesjnikov, själv en stark IM.

Tävlingsledaren, prisutdelaren och turneringssegraren Alexei Shirov och turneringstvåan Nikita Meshkovs. Foto: Krister Lagerborg

Tävlingen hade ett speciellt veteranfokus med flera priser i kategorierna 50+, 60+ och 70+. Totalt deltog 74 spelare varav 10 stormästare.

Totalt fanns tre spelare som representerade Sverige i turneringen. Svenske mästaren Vitaly Sivuk, som för övrigt bor i Riga, lyckades bäst med en fjärdeplats. Längre ned i prislistan hamnade Krister Lagerborg (21:a) och Ferdinand Hellers (26:a).

Tävlingen är tänkt att årligen återkomma så kanske får vi se fler svenska deltagare, inte minst veteraner, i kommande tävlingar.

Slutresultat

PlSpelareEloPo
1🇪🇸 Alexei Shirov2626
2🇱🇻 Meshkovs, Nikita25319
3🇩🇪 Fridman, Daniel2569
4🇸🇪 Vitalij Sivuk2500
21🇸🇪 Krister Lagerborg19547
26🇸🇪 Ferdinand Hellers2410
TB=Särskjilning, Buchholz. elo=snabbschacksrating. Se hela resultatlistan.
Vitalij Sivuk. Foto: Lars OA Hedlund
Slutresultat