Schacket närmar sig Sveriges olympiska kommitté

Publicerad 25 april, 2024 av Ingemar Falk

Håkan Jalling. Foto: Sveriges Schackförbund

Sveriges Schackförbund bjöds in som gäst när Sveriges olympiska kommitté hade sitt årsmöte i Stockholm på onsdagen.

– Jag och Sveriges Schackförbund fick en inbjudan efter att jag haft ett personligt möte med Hans von Uthmann, SOK:s ordförande, i slutet av mars, berättar Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling.

Världsschackförbundet FIDE är sedan 1999 ”recognized member” i Internationella olympiska kommittén (IOK). Det betyder att schacket tillhör de idrotter som för närvarande inte finns med på det olympiska tävlingsprogrammet men som är accepterade av IOK.

FIDE arbetar aktivt för att schacket på sikt ska få en plats i det olympiska programmet. Av FIDE:s 201 medlemsländer är 132 medlemmar eller associerade medlemmar i sitt lands olympiska kommitté.

Nu kan svenskt schack stå på tur att bli recognized förbund i sitt land. Att Sveriges Schackförbund bjöds in till SOK:s årsmöte kan vara en signal på det.

– Jag hoppas att detta är ett första steg i vårt arbete att närma oss SOK efter att vi blivit invalda i idrottsfamiljen förra året. Vi har fått indikationer att vi skulle kunna bli invalda som recognized förbund eftersom vi är det internationellt. Det kan på sikt innebära mycket positivt för våra bästa spelare både individuellt och för de som spelar i våra landslag, säger Håkan Jalling.

– Dessutom stärker det bilden av schack som sport om vi också kan ingå i SOK-familjen, avslutar Håkan Jalling. Men vi ska ta det i små steg för att förhoppningsvis kunna väljas in vid SOK:s nästa årsmöte 2025.

Håkan Jalling tycker det var glädjande att schacket redan uppmärksammats hos SOK. Generalsekreteraren Åsa Edlund Jönsson framförde att schack varit en uppskattad ”prova på”-sport i samband med Olympiadagarna både i Stockholm och på Gotland. Eventet på Gotland kan du läsa om här.

Schackintroduktion under Olympiadagarna på Gotland i fjol. Foto: Lasse Linusson

SOK:s årsmöte gav mycket information om kommande sommar-OS i Paris.

– Före årsmötet fick vi en timmes presentation av OS i Paris i sommar, hur planerna är för de svenska atleterna och inte minst de utmaningar såsom säkerhetsfrågorna som arrangörerna har att hantera, berättar Håkan Jalling och fortsätter:

– Det blir äntligen ett riktigt OS och dessutom i vår tidszon. Målen för Sveriges OS-trupp är högt ställda och man räknar med att överträffa både antalet medaljer och topp 8 placeringar.

Detta är Sveriges olympiska kommitté

 • SOK består av ordinarie medlemsförbund (så kallade olympiska specialförbund, OSF) och så kallade ”recognized förbund” (idrotter som för närvarande inte finns med på det olympiska tävlingsprogrammet men som är accepterade av Internationella Olympiska Kommittén, IOK).

SOK-medlemmar

 • SOK består av ordinarie medlemsförbund (så kallade olympiska specialförbund, OSF) och så kallade ”recognized förbund” (idrotter som för närvarande inte finns med på det olympiska tävlingsprogrammet men som är accepterade av Internationella Olympiska Kommittén, IOK).

SOK:s recognized förbund

 • Svenska Bandyförbundet
 • Svenska Baseboll- och Softbollförbundet
 • Svenska Biljardförbundet
 • Svenska Bilsportförbundet
 • Svenska Bouleförbundet
 • Svenska Bowlingförbundet
 • Svenska Budo & Kampsportsförbundet
 • Svenska Cheerleedingförbundet
 • Svenska Cricketförbundet
 • Svenska Flygsportförbundet
 • Svenska Frisbeeförbundet
 • Svenska Innebandyförbundet
 • Svenska Karateförbundet
 • Svenska Orienteringsförbundet
 • Svenska Parasportförbundet
 • Svenska Sportdykarförbundet
 • Svenska Squashförbundet
 • Svenska Vattenskidförbundet