Schack fanns med på Olympiadagar i Hemse

Publicerad 23 maj, 2023 av Ingemar Falk

Elever från Garda skolas årskurs 5-6 spelar schack under Olympiadagen i Hemse. Foto: Lasse Linusson

En fredag-lördag i maj anordnade RF-Sisu, idrottsrörelsens bildningsorganisation och Sveriges Olympiska kommitté Olympiadagar i Hemse. Och schacket fanns med, som en av över 20 sporter.

Gotlands schackförbund och Hemse allmänna schackklubb bjöds in, bland alla andra representanter för olika sportgrenar, när Hemse blev en av de orter i Sverige där Olympiadagarna anordnades. Det var ett mycket uppskattat tillfälle att visa upp sig.

Lasse Linusson, ordförande Gotlands schackförbund, rapporterar:

Fredagen var vikt för skolklasser från södra Gotland, med över 400 elever. Lördagen bjöds allmänheten in. Man kunde testa på bågskytte, skateboard, innebandy, judo, fäktning, skidskytte (!) och massor av annat. Dagen var solig, men kylig i vinden och som tur var kunde schacket hålla till inomhus i ett klassrum på Högbyskolan.

Sture Arrhed, ordförande i Hemse ASK, introducerar schack. Foto: Lasse Linusson

Under fredagen tog Carina Ekholm, Sture Arrhed och Lasse Linusson hand om introduktionen av schack. Det var roligt i sig – och gav också upphov till nya kontakter för fortsatt spel i ett par skolor när hösten kommer. Under fredagen var Pontus Klingenström och Martin Karlsson där och guidade allmänheten på det rutiga brädet.

På plats i Hemse fanns också flera olympier.

Jessica Lindell Vikarby, alpin skidåkare och Danijela Rundqvist,ishockeyspelare, tillbaka i olympiadsammanhang – nu i Hemse. Foto: Lasse Linusson

Arrangörernas summering efter dagarna går i mycket ljusa färger. Besökande lärare var lyriska, någon, med lång erfarenhet, betecknade Olympiadagen som ”den bästa friluftsdagen jag varit med om”.

På Gotland finns nu ett fruktbart samarbete mellan RF-Sisu och Gotlands SF med anslutna klubbar. RF-Sisu drog i gång schack i Klintehamn på Fritidsbanken, där bland annat medlemmar i Hemse allmänna SK tränar. RF-Sisu Gotland har också stöttat Hemse ASK med undervisningsmaterial och senast med resebidrag till skollag-SM i Västerås. Detta genom att RF-Sisu fått ansvaret för att fördela ”Regioniljonen”, som är ett särskilt stöd från Region Gotland för att hjälpa ungdomsidrotten att få tillbaks utövare efter pandemin.