Nils Grandelius fylld av energi inför Tepe Sigeman

Publicerad 25 april, 2024 av Ingemar Falk

Intervju med Nils Grandelius inför TePe Sigeman 2024. Foto: Lars OA Hedlund

När Malmös storturnering Tepe Sigeman & Co Chess Tournament inleds på lördag blir det också starten på en intensiv schacksäsong för Nils Grandelius.

Sverigeettan har inte spelat schacktävlingar sedan lag-EM i november, men nu blir Tepe Sigeman först i raden av turneringar som väntar med bland annat franska ligan, en öppen turnering i Provence 20–28 juli och sedan höjdpunkten schack-OS i september.

Upplägget låter ju nästan som längdskidåkare, en lång träningsperiod och sedan river man av en säsong full av energi och med satsning mot ett mästerskap.
– Så kan man beskriva det. Och att dela upp ett år med först träning och sedan mycket spel passar mig bra, säger Nils Grandelius.

Fördelen blir att komma fylld av energi till ”säsongsöppningen” TePe Sigeman – men det finns också ett orosmoln.

– Det är en lite bekymrande att jag inte vet var jag står just nu. Att jag kan vara ringrostig.

Betyder det att lottningen av spelordningen i TePe Sigeman på fredag blir viktig för dig?
– Inte alls. Alla lottningar är bra lottningar. Skulle jag få tuffaste motståndet direkt och få kämpa i fem, sex timmar kan det göra att jag snabbt kommer in i turneringen. Det är ingen nackdel för mig.

Du har varit med i alla år i TePe Sigeman sedan omstarten 2017. Hur ser du på årets startfält med dig, Abdusattorov, Erigaisi, Keymer, Korobov, Svidler, Maurizzi och Ju Wenjun?
– Ja, det är kanske bästa upplagan av alla. Jag vill passa på att lyfta arrangörernas förmåga att år efter år skapa så intressanta startfält. Det är imponerande, all heder åt dem.

Spelar Chock med Erigaisi

Vilka av spelarna i årets TePe Sigeman känner du bäst som både vän och motståndare vid brädet?

Nils Grandelius under Europacupen med lagkamraten VIncent Keymer på sin vänstra sida. Foto: Niki Riga/ECU chess

– Vincent Keymer och Anton Korobov känner jag väldigt väl till. Keymer och jag spelade ihop för vårt tjeckiska lag i Europacupen i höstas och Korobov har jag spenderat många dagar i följd med då vi är i samma lag i franska ligan där alla seriematcher spelas under knappt två veckor.

– Och utöver det har jag spelat mycket med Erigaisi, både blixt och bughouse (Chock). Vi har roligt ihop, säger Nils Grandelius.

Nils Grandelius och Arjun Erigaisi tillsammans under TePe Sigeman 2022. De två har blivit bra vänner, och Nils Grandelius berättar att de brukar spela Chock ihop. Foto: Lars OA Hedlund

Under hela april har Nils Grandelius varit i full träning inför TePe Sigeman. I förberedelserna har det ingått träningspartier mot starka träningskamrater ute i världen. Partierna har spelats online.

Har du hemliga konton på Chess.com och Lichess?
– Alltså, man spelar som guest. Det är smidigt – och anonymt.

Före träningsperioden hann Nils Grandelius göra klart sin nya öppningskurs som lanserades på Chessable i måndags. I The Grand Toolbox: Fighting Flank Openings går Grandelius igenom svarts alternativ att bemöta vits öppningsdrag 1.c4, 1.Sf3 och 1.b3 med flera. Det vill säga alla andra öppningsdrag än de vanligaste 1.e4 och 1.d4.

Finns möjligheten att man får se dig spela några av varianterna i TePe Sigeman?
– Haha, det vet man aldrig, säger Nils Grandelius som tidigare visat att han inte varit rädd för att spela drag från sina egna öppningskurser mot hårt motstånd.

– I mina kurser förklarar jag dragen så att det blir lättillgängligt för klubbspelare, men dragen som finns i kursen ska hålla tätt mot alla starka spelare i världseliten. Så är det.

Vintern har också bestått av andra bestyr. Nils Grandelius har tillsammans med sambon Ellen Kakulidis flyttat till en bostad som ligger mer centralt i Köpenhamn.

– Flytten tog inte mycket kraft men det gick åt mycket tid. Nu har vi bott ett par månader i nya bostaden och trivs jättebra, säger Nils Grandelius som varit bofast i Danmark i flera år och numera även ett har danskt mobilnummer.

Hur ofta är du i Malmö numera?
– På vintern nästan ingenting. Men jag har ju min familj kvar i Skåne och hälsar på när vädret blir varmare. Efter TePe Sigeman ska jag passa på och göra besök.

Det blir en liten andhämtningspaus innan schacksäsongen fortsätter med seriespel och turneringar ute i Europa. Vi kommer att se mycket av Nils Grandelius i schacklokalerna den närmaste tiden.

Ska Tepe Sigeman bli en kickstart på tävlingsperioden som väntar?