Grandelius ställs mot damvärldsmästaren och världsfyran Abdusattorov

Publicerad 13 mars, 2024 av Ingemar Falk

Några av stjärnorna i TePe Sigeman & co chess tournament som spelas på Elite Plaza hotel i Malmö 27 april–3 maj 2024. Foto: LArs OA Hedlund och Wikimedia Commons.

Arrangörerna av TePe Sigeman & co chess tournament har återigen lyckats ta fram ett spännande och stjärnfyllt startfält.

I Malmö från 27 april till 3 maj kommer Sverigeettan Nils Grandelius bland annat ställas mot damvärldsmästaren Ju Wenjun, Kina, och den glödhete Nodirbek Abdusattorov som rusat på världsrankingen i mars.

Världsrankingen med spelarnas liverating per 13 mars 2024, klockan 12.00. Foto: 2700chess.com

Abdusattorov som var med och tog OS-guld 2022 för sitt Uzbekistan är just nu rankad fyra i världen med en rating på 2765. Han har på mindre än två veckor samlat 15 elopoäng och avancerat sju placeringar på liveratingen sedan FIDE kom ut med den officiella ratinglistan den 1 mars.

Här är startfältet med rating per 1 mars på FIDE:s officiella lista:

Ju Wenjun

Ju Wenjun, Kina. Foto: Wikimedia Commons
EloSpelareV.rankÅlder
2559🇨🇳 Ju Wenjun33433
 • Värt att notera:
  Ju Wenjun blev stormästare 2014 och fyra år senare blev hon damvärldsmästare efter att ha besegrat den regerande mästaren Tan Zhongyi. Ju Wenjun har sedan dess försvarat titeln i två VM-dueller och har behållit kronan i närmare sex år. I januari spelade hon i toppgruppen i Wijk aan Zee, där hon i en intervju råkade avslöja att hon skulle spela i Sverige. Men det är förlåtet nu.

Marc`Andria Maurizzi

Marc`Andria Maurizzi. Foto: Stefan64/Wikimedia commons
EloSpelareV.rankÅlder
2602🇫🇷 Marc`Andria Maurizzi22516
 • Värt att notera:
  Slog igenom stort i höstas när han vann junior-VM i Mexiko. Utvecklingen för Maurizzi har allt sedan dess gått stadigt framåt. I mars krossade han en nya barriär när han passerade 2600-gränsen i rating.

Anton Korobov

Anton Korobov, Ukraina. Foto: Wikimedia Commons
EloSpelareV.rankÅlder
2662🇺🇦 Anton Korobov7138
 • Värt att notera:
  Har i ett drygt decennium varit en av de mer tongivande spelarna i den starka schacknationen Ukraina, där han blivit mästare fyra gånger. Han blev Europamästare i blixt 2013 och tog individuellt guld i schack-OS 2018. Han var sekundant åt landsmaninnan Anna Ushenina när hon vann dam-VM 2012.

Nils Grandelius

Nils Grandelius i en miljö där han trivs: TePe Sigeman-turneringen i Malmö. Han blir Sveriges hopp i 2024 års turnering 27 april–3 maj. Foto: Lars OA Hedlund
EloSpelareV.rankÅlder
2664🇸🇪 Nils Grandelius6930
 • Värt att notera:
  Nils Grandelius har varit med i alla TePe Sigeman-turneringar sedan omstarten 2017 och aldrig varit sämre än femma. I fjol kom han delad tvåa. Nils Grandelius hade ett starkt schackår 2023 med bland annat platsen i åttondelsfinalen i World Cup och seger i Reykjavik open. Nu har det gått ett antal månader sedan han spelade en stark individuell tävling – det blir ett spännande återseende.

Peter Svidler

Peter Svidler. Foto: Lars OA Hedlund
 • Värt att notera:
  Peter Svidler vann TePe Sigeman-turneringen förra året och är tillbaka för att försvara titeln. Den förre världsfyran kombinerar schacklivet som turneringsspelare och populär tv-kommentator. Ryssen Svidlers deltagande sker under FIDE-flagg. Sedan Rysslands invasionskrig i Ukraina startade har han kritiserat Kreml och samtidigt visat stor sympati för det ukrainska folket. Tillsammans med 43 andra ryska elitspelare i schack signerade Peter Svidler ett öppet brev till Rysslands president Vladimir Putin och fördömde krigshandlingarna.
EloSpelareV.rankÅlder
2689 Peter Svidler4647

Vincent Keymer

Vincent Keymer. Foto: Lars OA Hedlund
EloSpelareV.rankÅlder
2738🇩🇪 Vincent Keymer1819
 • Värt att notera:
  19-årige Vincent Keymer personifierar utvecklingen man har sett hos unga spelare som fått chansen i TePe Sigeman. Han debuterade i Malmöturneringen 2021 och hade då 2607 i elorating. I fjolårets tävling var han uppe i 2700 – och denna gång är elotalet uppe i 2738. Vincent Keymers schackkarriär går bara åt ett håll: uppåt!

Arjun Erigaisi

Arjun Erigaisi. Foto: Lars OA Hedlund
 • Värt att notera:
  Arjun Erigaisi fick sitt genombrott och rusade på världsrankingen när han vann B-gruppen i Wijk aan Zee – Tata Steel Challengers – 2022. Under det dramatiska kandidatracet 2023 var han nära att ta en plats i Kandidatturneringen i Toronto, men snubblade på mållinjen i december. Erigaisi har haft en stark vår och är just nu högst placerad av indierna på liverankingen med en tionde plats på 2753. Fast titeln bästa indier byts ut mellan Anand, Erigaisi, Praggnanandhaa och D Gukesh var och varannan dag – så jämnt är det mellan dem. Vi får se om Erigaisi behållit toppositionen bland indierna när TePe Sigeman väl drar igång i slutet av april.
EloSpelareV.rankÅlder
2748🇮🇳 Arjun Erigaisi1420

Nodirbek Abdusattorov

Nodirbek Abdusattorov. Foto: Frans Peeters/Creative commons
EloSpelareV.rankÅlder
2750🇺🇿 Nodirbek Abdusattorov1119
 • Värt att notera:
  TePe Sigeman & co chess tournament gjorde en fullträff när de kontrakterade Nodirbek Abdusattorov innan han fick sitt jättegenombrott i mars med utklassningssegern i Prag Masters. Abdusattorov har med liveratingen 2765 klivit upp på fjärde plats på världsrankingen. Före sig har han bara Magnus Carlsen, Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura.
Tepe Sigemans hemsida