Första ronden i SM-gruppen

Publicerad 11 juli, 2015 av Niklas Sidmar

Jonny Hector började med vinst mot Tiger Hillarp, och var en av fyra vinnare i den första ronden.
Jonny Hector började med vinst mot Tiger Hillarp, och var en av fyra vinnare i den första ronden.

Nils Grandelius-Pontus Carlsson 1-0
Hans Tikkanen-Axel Smith remi
Daniel Semcesen-Emanuel Berg 0-1
Jonny Hector-Tiger Hillarp 1-0
Erik Blomqvist-Pia Cramling 1-0

Första ronden i årets SM-grupp bjöd på riktigt hård kamp. Faktiskt kunde vi fått en segrare i alla fem partierna men Hans Tikkanen utnyttjade inte den chans Axel Smith bjöd på och fick nöja sig med remi. Se partiet nedan där vi kommer in efter vits 49:e drag.
I partiet mellan Jonny Hector och Tiger Hillarp spelade den sistnämnde riskabelt som svart i Najdorfvarianten i Sicilianskt. Han kom aldrig till rockad och i artonde draget kunde Hector offra på b5 och sedan vinna i säker stil.
Erik Blomqvist fick tidigt initiativet mot Pia Cramling, som spelade lite udda som svart i Réti. Blomqvist höll skickligt fast greppet och till sist resulterade det i stor materialvinst.
Pontus Carlsson ställde upp sig med treraderssystemet som svart mot Nils Grandelius. Partiet var komplicerat men Grandelius verkade ha kontroll över händelserna och kunde i tidsnöden ro hem vinsten.
Dagens längsta parti blev det mellan Daniel Semcesen och Emanuel Berg. Semcesen hamnade i ett besvärligt slutspel men kämpade storstilat och var nära remin. I drag 72 blev det dock fel (72. Th3 för att förhindra en framtida svart tornschack på e3 håller remi) och några drag senare blev han tvungen att ge upp. Alla rondens partier kan spelas igenom genom att klicka i listen ovanför brädet, och ytterligare kommentarer finns i filmklippet Stellans sammanfattning.