Mats Bäckströms program ska lyfta ditt öppningsspel i schack

Publicerad 21 december, 2020 av Ingemar Falk

“Schackprofessorn” Mats Bäckström och hans webbaserade öppningsprogram i schack: AI ChessCoach. Foto: Privat

Handen på hjärtat. Schack är ett så ofantligt rikt på möjligheter att man lätt kan försvinna i ett kaninhål.

Schacköppningar är ett sånt ämne: Vad ska jag spela som vit? Och som svart? Vad passar min spelstil bäst? Och hur bra funkar verkligen öppningarna för mig?

Alla dessa frågetecken hoppas utvecklaren Mats Bäckström kunna räta ut med sitt specialskrivna program för schacköppningar: Ai ChessCoach.

Hans analysprogram är gratis, och busenkelt att arbeta med. Du laddar upp 100 av dina partier du spelat på någon av schackservrarna Chess.com och Lichess.org och sedan får du tillbaka en nedladdningsbar PDF som analyserar ditt öppningsspel.

– Efter 3 månaders tränande med appen så hade jag höjt min rating med cirka 300 poäng. Då bestämde jag mig för att den var tillräckligt bra för att andra också skulle kunna bli bättre med den, säger Mats Bäckström.

– En grej som jag verkligen gillar med appen är att den ger tips om just de öppningar som faktiskt spelas mot dig, snarare än att fokusera på öppningar som du hoppas ska spelas mot dig. Än så länge är det bara ett drag framåt som föreslås, men jag hoppas att inom kort kunna komplettera med mainlines för de positioner där man är i störst behov av dem.

Nu är Mats Bäckström intresserad av att samarbeta med svenska schacktalanger som vill uppåt. Kan hans program AI ChessCoach hjälpa till att lyfta dem mot högre nivåer?

– Det skulle vara oerhört intressant att få vara delaktig i att hjälpa lovande schackspelare framåt i karriären.

Har du haft någon medhjälpare på vägen med programmet eller har du gjort allt själv?
– Jag har inte jobbat med någon men lärt mig genom att söka på nätet. Jag har återanvänt kodsnuttar jag hittat online men jag har gjort allt själv annars. Sen har jag haft viss återkoppling på de tidiga delarna med Ari Ziegler, Anders Kvarby och en gång med Jesper Hall.

Har du varit i kontakt med chess.com och lichess.org?
– Jag har inte haft kontakt med lichess eller chess.com annat än support när chess.com hade problem att få nedladdning av partier att fungera.

Har många av dina partier på schackservrarna gås igenom i ditt program?
– Det bör komma 100 partier om man inte har spelat osupportade varianter som 3-check, 960 och liknande. Jag försökte med 200 partier ett tag, men då webbläsare ofta får timeout innan resultatet blir färdigt så fick inte användarna sin rapport. Jag får eventuellt gå över till att maila rapporten om det ska funka att ha större antal.

Har du någon affärsplan för detta?
– Jag har Ingen affärsplan ännu. Eller delvis, om det blir stor efterfrågan så kan det bli en premiumtjänst som bland annat går igenom betydligt fler partier och har lite fler finesser. Jag utesluter inte heller reklam på sajten för att finansiera servern.

Hur långt har du kvar med projektet tror du?
– Med familj och heltidsjobb så är det svårt att säga när nya saker kommer vara färdiga. Jag gick även en utbildning i data science  i våras som krävde en del engagemang så att jag fick skjuta på lanserandet några månader.Det är fortfarande ett hobbyprojekt.Men det är fantastiskt roligt.

Vad ligger närmast i pipen – vilka funktioner arbetar du med för att ytterligare förbättra ditt program?
– Jag har börjat kombinera djupa analyser från flera schackmotorer samtidigt för att bygga upp eller förbättra olika öppningsrepertoarer.Där har jag också lyckats få in att programmet automatiskt klassificerar om ett drag är briljant eller inte. Ett briljant drag innebär då att ett drag blir det bästa draget först vid ett väldigt högt sökdjup. Det har varit väldigt kul att kunna bekräfta detta på några klassiska drag. 
– Det kommer att komma med huvudvarianter i rapporten med fokus på de positioner man har störst behov för det. Här funderar jag på att ha möjligheten att ha en extra funktion på sajten som heter “Get Mainlines” där man skriver in dragen fram till den position man vill studera, väljer vilken sida man vill spela, så får man ut en pgn-fil med huvudvarianter för positionen baserat på 20-30 miljoner partier. Då kan man studera dessa i något schackprogram man själv väljer. Den ser faktiskt redan helt ok ut. Det är webinterface delarna som saknas.
– Blir det en premiumtjänst så kommer den troligen att lägga in några partiexempel för de positioner man haft problem. Det kan ju vara intressant för spelare på alla nivåer. Man kan ha en databas med särskilt pedagogiska partier för lägre rankade spelare om man vill.
Steget efter är kunna mata in 1-1000 eller fler partier för sin nästa motståndare och få ut en rankinglista på vilka de starkaste dragen är som aldrig spelats mot den spelaren ännu. Begränsat till de partier man matar in men kan vara användbart ändå. Kopplar man lite huvudvaerianter till det så kan man förbereda sig väldigt snabbt mot en ny motståndare om man har några partier att gå på.
– Här skulle jag tänka mig testa att jobba lite med någon uppåtgående talang med ambitioner att slå de allra bästa spelarna. 
– Därefter gör man ungefär samma sak igen fast i stället för att bara plocka fram oväntade starka drag så lägger man till att optimera efterföljande drag till att vara så obekväma för just den motståndaren som möjligt. Oerhört kittlande idé, tycker jag själv.
– En grej som jag tänkt på är även möjligheten att en schacklärare kan få en sammanställd rapport med de vanligaste misstagen som en grupp elever gjort. Man skulle också kunna lägga till möjligheten att klicka i en knapp för att träna enligt öppningar valda av någon specifik instruktör, om det är någon instruktör som vill det.

Här tränar du dina schacköppningar med AI ChessCoach