Spännande match för damlaget med oavgjort resultat

Publicerad 15 november, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Pia Cramling vann en övertygand seger på damlagets första bord. Foto: FIDE/ Sophie Triay

Damlaget hade en spännande match i tredje ronden av Lag- EM i Slovenien när de mötte Litauen.

Pia Cramling hade aldrig några problem på första bordet utan vann i snygg och övertygande stil. En försvagning på kungsflygeln gjorde motståndaren svag på sista raden som Pia utnyttjade föredömligt. Motståndaren fick se sina pjäser i princip bli paralyserade i brist på aktivitet och gav så småningom upp partiet.

Här går det att spela igenom partiet:

Inna Agrest hade ett spännande parti där hon tidigt satsade på angrepp som vit. Angreppet mynnades dock ut men Inna tog vara på sina chanser och styrde in partiet i ett vunnet tornslutspel. Ett bra exempel på hur viktgt det kan vara att ha bättre bondestruktur än motståndaren. Ett fint genomfört parti av Inna som går att spela igenom här:

Margarita Zaritovskaja kom bra ut i öppningen i Skandinaviskt som vit mot Maria Sibajeva. Ett intressant bondeoffer följdes dock inte upp tillräckligt aktivt och motståndaren fick bra spel. Efter ännu en bondeförlust blev partiet till sist för svårt att hålla och Margarita förlorade så småningom partiet.

Nu hängde allt på Jelena Andrics parti. Jelena kom dåligt ut i öppningen som svart mot Gabija Simkunaite, men förvirrade motståndaren med ett intressant bondeoffer och kom in i partiet igen. Fanns till och med ett läge där det gick att offra kvalité på f3 med vinstsspel för Jelena. Alltid svåra beslut att ta i ett viktigt parti och Jelena missade den möjligheten. Några drag senare kom dock samma offermöjlighet tillbaka med remi som troligt resultat men Jelena valde en annan väg. Emellertid blev ställningen för svår och vit fick nu fart på sina pjäser och vann i ett kungsangrepp. Ett bra kampparti för Jelenas del, och även om inte Sverige vann så ett bra resultat för turneringen.

I öppna klassen fick Sverige möta Serbien. Jung Min Seo fick en meriterande remi som svart mot sin högre rankande motståndare Robert Markus. Partiet avvecklades till ett olikfärgade löparslutspel med lika bönder på varje flygel och remin var ett faktum.

Linus Johansson hade ett intressant slutspel i ronden innan där han visade fin teknik och vann ett slutspel med dam mot torn och effektivt hindrade motståndaren att sätta upp sitt försvar. I denna rond som vit mot Ivan Ivanisivec såg det ut att kunna bli ett liknande scenario. Ett slutspel uppkom nämligen där Linus hade dam mot torn och löpare samt fyra bönder mot motståndarens två. Bönderna gick dock inte att avancera och motståndaren låste till ställningen effektivt. Det gick inte att komma vidare och spelarna enades om remi.

Tiger Hillarp hade ett intressant parti på första bordet som vit mot Aleksandar Indijic. Svårt att få grepp om partiet och vad som gjorde att Tiger slutligen förlorade det. Såg ut som remi var en trolig utgång men ställningen hade mer gift i sig än vad man anade vid en ytlig anblick.

Sverige förlorade matchen men glädjeämnet i matchen var Erik Blomqvists fina studieartade remi som svart mot Velimir Ivic. Inte för att det ledde till matchseger men helt enkelt för den ovanliga ställningen.

Det uppkom nämligen ett slutspel med olikfärgade löpare. Om Jun Mings slutspel var enkel remi, var detta långt ifrån det, utan rymde en del svårigheter men Erik ställde upp sig precis det sätt som behövdes.

Deniz Arman som kommenterar partierna dagligen i sändningen visade sig ha stor kunskap om denna ställning och han målade upp för publiken i förväg hur slutet på partiet skulle bli. Precis så blev det också fascinerande nog. Svart offrade sin löpare och vit blev kvar med rätt kantbonde i detta fall. Kan man hålla en sådan ställning verkligen med pjäs under? Svaret är ja, då svart har oerhört viktig bonde kvar på a7 som hindrar vit att kunna vinna. En mycket elegant finess i vägen till remi! Här nedan ser vi hur Erik vid draget forcerar fram remin.

I rond 4 möter Sverige i öppna klassen Danmark. För damlagest del väntar Belgien.

Sändningen startar som vanligt 15.00 och det går att följa kommentarer från Deniz Arman i Sveriges Schackförbunds egen twitch-kanal.

Se också på Twitch.

15.00 Live öppna klassen 15.00 Live damklassen Resultat