Poängskolan – så följer du tätstriden i Norway Chess

Publicerad 7 oktober, 2020 av Ingemar Falk

I andra rondens möte stod Alireza Firouzja på klar vinst mot Magnus Carlsen i Armageddonpartiet – men förlorade på tid. Det blev både spännande och bra tv! Foto: Lennart Ootes/Altibox Norway Chess

En titt på tabellen efter första två ronderna i Altibox Norway Chess kan kräva sin förklaring. Hur delas poängen ut egentligen?

Ställningen efter två ronder.

Arrangörerna av Norway Chess är ambitiösa och hittar varje år nya format för att twista till turneringen. Och TV 2 Norge som sänder mycket schack är starkt drivande till förändringarna.

En nyckel för att en sport ska bli framgångsrik tv – är att man man mellan tummen och pekfingret vet när eventet är slut så att tablåläggarna inte behöver slita sitt hår varje gång. Detta har varit omöjligt i klassiska schackturneringar. Viktigt är också att ha starttiden när folk är lediga. Normaltiden för start av ett schackparti i en turnering är 15.00 – nu är den flyttad till 17.00 i Norway chess.

En annan nyckel är att ett sportevenemang har en vinnare – men schacket har ju remianbud.

För att plocka ut en vinnare infördes det därför i fjol ett Armageddonparti om resultatet var remi i det ordinarie partiet. Formatet bjöd på både spännande och stundtals dråpliga situationer. Det blev bra tv, som man säger i branschen. Så formatet är tillbaka i år.

  • Så här räknas poängen:
  • Seger i ordinarie parti = 3 poäng.
  • Remi i ordinarie parti och sen seger i Armageddonpartiet = 1,5 poäng.
  • Remi i ordinarie parti men sen förlust i Armageddonpartiet = 1 poäng.

I denna upplaga av Norway Chess har man också försökt råda bot på den osäkra sluttiden för ett schackparti – och man har tittat tillbaka på hur det var för 30-40 år sedan när man hade två timmar på sig för de första 40 dragen – utan tilläggstid.

Från drag 41 är tilläggstiden endast 10 sekunder här i Norway Chess.

Med denna betänketid kan TV 2 Norge berätta för tittarna att varje rond pågår från 17.00 till strax efter klockan 21.00.

Nu kan man diskutera fram och tillbaka om detta med Armageddonpartier och konstruerade betänketiden. Men ytterst handlar det om världsschacket har intresse av att bli en breddsport för tv-media eller inte.

Den coronaanpassade TV 2-studion under Norway Chess. Foto: Lennart Ootes/Altibox Norway Chess

Väger det åt att bli mer en mer mottaglig sport för allmän media med ny publik – och förhoppningsvis nya sponsorer – anpassar man formatet.

Är man inte intresserad av detta, så kör man på som i alla år – och har högklassig schack fast i medieskugga. Man kan inte ha båda världarna, man behöver välja.

Norway Chess har valt mediaspåret och samarbetar nära TV 2 Norge för att anpassa turneringen. Och det samarbetet har fött ett intressant inslag: biktbåset.

I onlineschack har vi i år blivit bortskämda med att kunna lyssna till stormästarna hur de tänker inför varje drag. Det var en omöjlighet i klassiskt schack tills TV 2 införde biktbåset, där spelarna kunde förklara hur de tänkte i ett pågående parti för tv-tittarna. Biktbåset är med även i år – och Magnus Carlsen har inte gjort tittarna besvikna. Han har varit där flera gånger, och delat med sig av sina tankar – och briljerat med sin minneskapacitet med att dra paralleller till partier ur schackhistorien.