Höstlovsschack & Halloween var skrämmande kul

Publicerad 7 november, 2022 av Ingemar Falk

Halloween på Öja skola, södra Gotland. Foto: Lasse Linusson

Det var schackaktiviteter på Gotland under höstlovsveckan. Här kommer en rapport från Lasse Linusson:

“Höstlovet bjöd på flera tillfällen att spela schack på södra Gotland. Och innan dess skrämdes utspökade schackspelare på Öja skola.

På Öja skola i Burgsvik möttes schacktränaren som brukar komma på fredagar av häxor och stridsyxor dagen innan halloween-firandet. Men själv rustad i ett hästhuvud modell större klarade han sig helskinnad därifrån.

När sedan höstlovet kom fanns fler tillfällen att spela schack på södra Gotland. Hemse allmänna SK hade sin sedvanliga klubbkväll på Folkhögskolan. Dagen därpå genomfördes två arrangemang i samarbete mellan Gotlands SF, Hemse ASK, Öja skolschackklubb och Region Gotlands bibliotek.

Lukas Berge som just får ett drag emot sig höll remi i simultanen. Foto: Lasse Linusson

I Hemse deltog 15 personer. Där spelade Lasse Linusson, ordförande i Gotlands schackförbund, simultan mot skolelever, som också löste problem och svarade på tipsfrågor. Hårdast motstånd i simultanen bjöd sjätteklassarna Lukas Berge och Walter Funk från Högbyskolan. 

I tipsrundan prickade Tobias Ekholm, Klinteskolan in alla rätt. Inklusive vilka städer som gett upphov till namn på spelöppningar och varianter. Rätt svar var Berlin, Budapest, Wien, London och Moskva (fel svar var bland annat ett alternativ som innefattade Visby).

Senare samma dags kväll samlades 12 personer på biblioteket i Burgsvik för ett par timmars umgänge över schackbräden, kaffe, saft och bullar.”

Öja skolschackklubb och Gotlands SF i samverkan med Region Gotland bjöd in till schack på biblioteket i Burgsvik. Foto: Lasse Linusson