Klart för nytt schackgymnasium i Uppsala

Publicerad 11 november, 2021 av Ingemar Falk

Det blir schackgymnasium på Celsiusskolan i Uppsala från och med läsåret 2022. Foto: Celsiusskolans youtubekanal

Svenskt schack kommer att få ett schackgymnasium motsvarande norska NTG från och med läsåret 2022. Det kan Sveriges Schackförbund stolt meddela i dag.

Schackgymnasiet kommer att förläggas på Celsiusskolan i Uppsala och är resultatet av ett nytt samarbete mellan Sveriges Schackförbund och Uppsala kommun.

– Sveriges största idrottsgymnasium öppnar nu även dörren för landets bästa schackspelare i ett unikt samarbete mellan Celsiusskolan och Sveriges schackförbund, säger Jörgen Norman, enhetsrektor på Celsiusskolan och passar på att hälsa till schackintresserade elever:

Jörgen Norman, enhetsrektor på Celsiusskolan. Foto: Celsiusskolans youtubekanal

– Ta chansen att förkovra dig såväl i dina studier som i ditt schackspelande!

Erik Malmstig, vice ordförande i Sveriges Schackförbund, ser mycket positivt på det nya schackgymnasiet.

Erik Malmstig, vice ordförande i Sveriges Schackförbund.

– Vi har de senaste åren utökat vår satsning på träning för Sveriges mest talangfulla ungdomar. Etableringen av ett schackgymnasium är ett naturligt nästa steg för att kunna erbjuda alla ungdomar som vill satsa på schack fler möjligheter, säger Erik Malmstig och fortsätter:

– Att få till ett samarbete med en så etablerad idrottsskola som Celsiusskolan tror vi från Sveriges Schackförbund kommer att vara väldigt värdefullt. Det blir också en bra miljö för våra ungdomar att finnas i, att tillhöra ett sammanhang med andra ungdomar som vid sidan av studierna tränar sin sport.

Celsiusskolan profilerar sig som Sveriges största idrottsgymnasium. Här samlas talanger från hela landet i flera olika idrotter – och nu kommer alltså även schacket in bland sporterna.

– Celsiusskolan är en drömpartner för oss, och var vårt förstahandsval när det gällde att etablera ett Schackgymnasium. För oss är det här från Sveriges Schackförbund en strategiskt viktig satsning. Vi ser fram emot att få erbjuda de nya schackeleverna högkvalitativ träning från flera av Sveriges ledande schackspelare, säger Erik Malmstig.

Här kan du se och höra några av eleverna berätta om hur det är att gå på Celsiusskolan:

Vid ansökan är det viktigt att känna till intagningskriterierna och reglerna kring samverkansavtal mellan kommuner. Celsiusskolan har en bra informationssida där du kan läsa mer.

Det går också bra att kontakta SSF:s vice ordförande Erik Malmstig direkt via mejl med frågor och funderingar.

– Så är det. Alla föräldrar eller intresserade elever får gärna höra av sig till mig med frågor, säger Erik Malmstig.

Mejladressen är erik.malmstig@schack.se

I pressmeddelandet beskriver Jörgen Norman, enhetsrektor Celsiusskolan, hur schackträningen i stora drag kommer att bedrivas under gymnasiestudierna:

– Samarbetet innebär att du minst tre morgnar (cirka klockan 08.00–10.00) per vecka får en träningsmöjlighet i en sal på skolan fullt utrustad för spelet. Varje vecka blir det även digital eller fysisk handledning från erfarna schacktränare, handplockade av Sveriges Schackförbund. Varje läsår kommer du som elev även få delta på två träningsläger anordnat av Sveriges Schackförbund.

Jörgen Norman fortsätter:

– Schackträningen ligger alltså inte inom ramen för någon gymnasiekurs utan du måste läsa 2 500 kurspoäng över de tre gymnasieåren som alla andra gymnasielever. Ungdomar från hela Sverige är välkomna att söka något av våra fyra ordinarie gymnasieprogram Ekonomi, Försäljnings- och service (f d Handel), Natur eller Samhäll.
– För att du ska bli antagen krävs dock att din hemkommun går med på att skriva samverkansavtal med Uppsala kommun.
–  Ange också i din ansökan att du är intresserad av att träna schack på skoltid.

P4 Upplands inslag om schackgymnasiet:

Uppsala kommun om nya schackgymnasiet.

Hemsida: Celsiusskolan