OS: Knappa förluster mot klassiska schacknationer

Publicerad 10 september, 2016 av Sverrir Thór

OS-fotograferna hittar inte ofta till det svenska laget i öppna klassen men desto oftare fångar damlaget deras blick. Här ser vi en stilstudie av Pia Cramling. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.
OS-fotograferna hittar inte ofta till det svenska laget i öppna klassen men desto oftare fångar damlaget deras blick. Här ser vi en stilstudie av Pia Cramling. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.

Kuba är en land med en stor schacktradition. En av historiens största, om inte den största någonsin, Jose Raoul Capablanca var ju kuban och landet har arrangerat OS och starka turneringar i genom åren, ofta till minne av just Capablanca. Idag har Kuba ånyo ett starkt landslag vilket det svenska laget fick erfara i sjunde ronden i den öppna klassen i OS i Baku.

På första bordet spelar Leinier Dominguez som de senaste åren har etablerat sig strax utanför den absoluta världseliten och var ett tag uppe topp tio på världsrankingen. Ett starkt motstånd för Nils Grandelius som möter så starka spelare allt fler gånger och inte hade några större problem att hålla kubanen stången och remi blev slutsatsen.

Även på andra bordet har Kuba en mycket namnkunnig spelare, Lazaro Bruzon som liksom Dominguez har haft rating över 2700. Erik Blomqvist har liksom Grandelius visat att han står sig bra mot så starka spelare och likt Grandelius hade han inga större problem med sin motståndare idag och även där enades man om remi. Tiger Hillarp Persson fick ta sig an en mindre namnkunnig men ack så stark och framförallt formstark spelare i form av Yuniesky Quesada. Längst av hade svensken dock ett bra initiativ i spelet men missade den bästa fortsättningen och kubanen kunde utjämna. När partiet tog slut stod Tiger Hillarp sämre men verkar ha förlorat på tid för någon förlorad ställning hade han knappast.

Det partiet visade sig vara avgörande för matchen eftersom Axel Smith inte kom någonvart mot Isan Ortiz starka försvarsmur, trots goda intentioner. Remi även där och matchen slutade därmed 2½-1½ till Kubas favör.

Även damerna fick möta en klassisk schacknation. Argentina var på efterkrigsåren en nation att räkna med i OS-sammanhang med legendaren Miguel Najdorf i spetsen för ett slagkraftigt gäng spelare som Oscar Panno, Hector Rosetto och Herman Pilnik. I OS 1950, 1952 och 1954 tog Argentina silver och ett par brons något senare.

I Baku ställer Argentina upp med ett solitt damlag som hittills har gjort bra ifrån sig. Mot Sverige hade man dock en hel del tur då det länge såg ut att bli en 3½-½ seger för Sverige. Pia Cramling hade en mycket lovande ställning på första bordet och det hade också Jessica Bengtsson och Angelina Fransson på tredje respektive fjärde bordet. Ingen av dem kunde dock förvalta det och i Cramlings och Franssons partier lyckades argentinskorna kämpa sig tillbaka och rädda halvpoängare. Bengtssons parti bytte å andra sidan fullständigt ägare i slutspelet och Bengtsson gick från att försöka forcera fram en vinst till att försöka rädda remin. Det gick dessvärre inte då argentinskan successivt utökade sin fördel och till slut fanns det inget mer att kämpa för för svenskan som fick lägga ner sina vapen.

Inna Agrests parti på andra bordet var hela tiden i balans och det fanns inte mycket som tydde på annat än remi vilket sedan blev fallet. 2½-1½ skrevs alltså matchresultatet till Argentinas favör men svenskorna var mycket nära ännu ett mycket bra resultat och det är tydligt att damlaget spelar med mycket självförtroende och verkar ha en bra stämning i truppen.

OS-hemsidan