Rekordprognos – Sveriges Schackförbund går mot cirka 43 000 medlemmar

Publicerad 3 maj, 2024 av Ingemar Falk

Nya prognosen visar att Sveriges Schackförbund går mot en ny rekordsiffra – det pekar mot cirka 43 000 medlemmar. Här är bilder från Schackfyrans Stockholmsfinal i våras och schack-SM förra sommaren. Foto: Ingemar Falk och Lars OA Hedlund

Deltagarrekord i skolornas Yes2Chess, Schackfyran som åter lockar tusentals elever, livesändningar i TV, fullsatta GP-tävlingar, fler nystartade klubbar och populära nybörjarturneringar.

Ni har läst rubrikerna om schackboomen i Sverige. Nu syns den också i handfasta siffror.

Sveriges Schackförbund kommer de närmaste dagarna kunna redovisa de nya officiella medlemsantalen för 2023.

– Vi är mitt uppe i slutfasen med bokslut, kontroller och det sista som behöver göras innan vi kan se helheten och nedbrytningarna. Inget är helt klart ännu men vi kan våga oss på en prognos motsvarande totalt cirka 43 000 medlemmar – vilket i så fall blir ett nytt all-time high. Det tidigare rekordet är från 2017 då vi redovisade 41 888 medlemmar, säger Sveriges Schackförbunds Generalsekreterare Tomas Kvist.

Prognosen på cirka 43 000 medlemmar för 2023 är klart högre jämfört med 2022 då Sveriges Schackförbund redovisade 34 559 medlemmar. Vi talar om en imponerande ökning med hela 24 procent på ett år.

Den nya rekordhöga siffran ska också ses mot bakgrund av coronapandemin som starkt påverkade schackverksamheten under två år. 2021 var medlemsantalet nere i 28 207. Nu har det på två år ökat med 15 000 – en iögonfallande återhämtning.

I takt med medlemsökningen har antalet schackklubbar också växt – de allra flesta schackklubbarna startas i skolor där elever är med i Yes2Chess, Schackfyran och Schack-56an. 2022 års rekordsiffra på 1 711 schackklubbar slogs rejält 2023 som noterade nya rekordet 2 050 klubbar.

Sveriges Schackförbunds generalsekreterare Tomas Kvist. Foto: Lars OA Hedlund

Svenskt schack fick en skjuts av onlineboomen och tv-serien “The queen’s gambit” under pandemiåren. Men det förklarar inte allt.

– Klubbar, distrikt och kansliet har gjort mycket rätt i spåren av det ökande schackintresset. Förtroendevalda, ledare, tränare, pedagoger och anställda kan sträcka på sig lite extra i dag. Utan deras arbete hade vi inte stått oss så här starka, säger Tomas Kvist.

– Vi känner en ordentlig medvind i det arbetet, och schacket omfamnas av både elever och pedagoger. Vårt nya deltagarrekord i Yes2Chess är ett bevis på det, säger Tomas Kvist.

Kan skolschacket utvecklas ännu mer i framtiden som du ser det?
– Absolut! Det vi lyckas fint med de senaste åren är att få till en tillväxt i fler åldersklasser än tidigare. Likväl är vi inne med verksamhet i betydligt fler skolor än någonsin. Den stora utmaningen framåt är att fortsätta växa och att vi är ännu fler som ser möjligheterna i hur vi ska behålla och rekrytera våra barn och ungdomar in i en längre schackkarriär. Här har vi en rad nya omständigheter och företeelser i vår omvärld som vi behöver anpassa oss till för att fortsatt vara relevanta, säger Tomas Kvist.

Sveriges Schackförbund har ett mål att nå 50 000 medlemmar. Känns det som ett nåbart mål?
– När jag började för cirka två år sen ska jag erkänna att det kändes väl offensivt. Men efter att ha förstått potentialen i hela vår verksamhet tycker jag nu att det är fullt realistiskt. Det är klart att det kommer krävas något extra av oss alla. Men jag tror snarare att det handlar om att ”fler som gör lite, än få som gör mycket”. Om vi alla inom Svenskt schack verkligen sluter upp tillsammans är det fullt möjligt. Det kommer att hänga på att hela vår organisation samverkar ännu bättre och effektivare tillsammans.

 • Antalet medlemmar i Sveriges Schackförbund de senaste åren.
  2023: 43 000 (prognos).
  2022: 34 559.
  2021: 28 207.
  2020: 29 127.
  2019: 40 763.
  2018: 39 977.
  2017: 41 888.
  2016: 39 393.