Carlsens & Niemanns fuskbråk kan bli film

Publicerad 3 maj, 2024 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen och Hans Niemann. Foto: St Louis chess club

Fuskbråket mellan schackstjärnorna Magnus Carlsen och Hans Niemann kan snart bli en film, skriver The Hollywood reporter.

Ett sketchförslag på totalt tolv sidor till en bok om skandalen 2022 räckte för att produktionsbolaget A24 skulle lägga ett sjusiffrigt belopp för filmrättigheterna – i dollar alltså. Det var ett saftigt bud som fick filmbranschen att höja på ögonbrynen.

Med budet lyckades A24 sno åt sig rättigheterna framför ögonen på aktade filmprofiler som också var sugna rättigheterna: Oscarsvinnande regissören Ron Howard och Harry Potter-producenten David Heyman.

Nu är det heller inte vilken författare som helst som ligger bakom bokidén som går under namnet ”Checkmate”. Det är nämligen ett förslag från Ben Mezrich, som tidigare skrivit böcker som legat till grund för filmsuccéerna “The social network” och ”Dumb money”.

Ben Mezrich har gjort sig känd för att författa böcker om pågående fenomen i världen. ”The social network” handlar om Facebook och i ”Dumb money” skildras den osannolika berättelsen om hur vanliga människor lyckades välta Wall street och göra tv-spelsaffären Game stop till världens hetaste företag,

Nu vill Ben Mezrich göra samma grepp med ”Checkmate” där handlingen kretsar kring den bittra – och fortfarande pågående – striden mellan Magnus Carlsen och Hans Niemann. Enligt The Hollywood reporter kommer också hela schackboomen att vävas in i berättelsen.

I samband med köpet av rättigheterna till ”Checkmate” kommer A24 att återförena stjärnorna från tv-serien ”The curse” Emma Stone och Nathan Fielder. Den här gången kommer det att ha andra roller. Nathan Fielder kommer att regissera och Emma Stone blir producent tillsammans med fästmannen Dave McCary.

Emma Stone och Nathan Fielder. Foto: Creative Commons
Mer om bråket Carlsen/Niemann Detta är A24