Nils Grandelius ankare i ungt svenskt OS-lag

Publicerad 1 september, 2016 av Sverrir Thór

Nils Grandelius under Schack-SM. Foto: Lars OA Hedlund
Nils Grandelius under Schack-SM. Foto: Lars OA Hedlund

Sverigeettan Nils Grandelius är given förstabordsspelare i det lag som representerar Sverige i öppna klassen i OS i Baku, som inleds imorgon. Han är vidare en av de mest erfarna spelarna i laget, trots sin relativt ringa ålder, där två debutanter i OS-sammanhang är med, Erik Blomqvist och Jonathan Westerberg. Även Axel Smith är någorlunda ny i sammanhanget, han var dock med som reserv i OS i Istanbul 2012, och det är kanske inte helt fel att tala om att ett generationsskifte nu äger rum i det svenska laget.
– Det stämmer väl att det är lite av ett generationsskifte men i Lag-EM förra året hade vi ett nästan lika ungt lag och jag har spelat med samtliga i laget i landslagssammanhang förr, säger Nils Grandelius.
Han tycker således att han själv som ankare i laget inte påverkas till någon större grad.
– Det handlar väl bara om att göra ett bra jobb på första bordet och så tror och hoppas jag att resten av laget gör bra ifrån sig på sina bord. OS är en lite längre tävling än Lag-EM så det handlar om att få igång alla spelare i första halvan av turneringen.
Vilken roll har då Grandelius och Tiger Hillarp som är de mest erfarna spelarna i dessa sammanhang när det gäller just att truppen mår bra och att alla spelare kommer igång?
– Självklart är Tiger den mest erfarne av oss men han är ändå bara en av spelarna och det bör i första hand anses vara lagkaptenens roll att se till att lagsammanhållningen är bra och alla spelarna trivs och mår bra. Även om spelarna så klart gör sitt bästa för att hjälpa till.
Må bra, ja. Att OS går i Azerbajdzjan, där schacket har en mycket hög status, ser Grandelius som positivt och han säger att han uppskattar att spela där schacket har hög status. Det finns ett samband mellan att må bra och prestera bra, påpekar han.
– Där schack har hög status är förhållandena generellt bättre och ju mer resurser som ges till arrangemanget, desto bättre och mer professionellt blir det, allt ifrån utrymme i spellokalen till kvaliteten på hotellen. Själv har jag aldrig spelat i Baku, men i princip samtliga jag talat med som varit där menar att arrangemangen håller superhög kvalitet.
På grund av den politiska spänningen mellan Azerbajdzjan och Armenien kommer det sistnämnda landet inte att ställa upp i OS men det innebär inte att OS inte blir spännande och Grandelius konstaterar att det finns många spännande lag. Han vill dock inte spekulera för mycket i toppstriden men lyfter fram värdnationen som en potentiell slutsegrare. För Sveriges del hoppas han att laget kan utmana resultatet från Istanbul där Sverige slutade på 16:e plats.
– Det blir tufft men absolut inte omöjligt. Vi måste ha ett solitt grundspel där åtminstone tre-fyra spelare i laget spelar stabilt genom hela turneringen. En formtopp de sista två eller tre ronderna ger ett par briljanta partier och en topp-20 placering. Allt måste klaffa, men klaffar allt så går det också vägen, säger Nils Grandelius.