Nils Grandelius såg långt och hittade vinstdraget i komplicerat slutspel

Publicerad 19 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Nils Grandelius vann en fin seger i tredje ronden mot Jeffery Xiong t.h. Här ser vi från sändningen hur motståndaren ger upp efter det långa partiet.

Det blev en mycket bra start för Nils Grandelius i tredje ronden av FIDE World Cup. Nils imponerade stort då han med precis och exakt kalkylering ,förde hem ett komplicerat slutspel till vinst.

Det var ett laddat slutspel där både spelarna hade fribönder och Nils offrade sin springare för motståndarens fribonde för att hinna före med sina egna.

I ett viktigt läge var motståndaren tvungen att göra ett mellandrag som hade räddat partiet, nämligen 50. – Sc3+. Ett datordrag men samtidigt ett djupt drag. Idén är att driva bort vits kung och ställningen är balanserad. Istället spelade svart 50. -Kxb3. Ett naturligt drag och det är svårt för en människa att upptäcka mellanschacken. Nu finns vinstdraget som också Nils hittade, 51. Kd4!

Ett vackert vinstdrag som väckte beundran inte bara i kommentatorsstudion med Deniz Arman, utan även i sändningen från Chess 24. Nu var det vinst för vit även om vägen dit var lång, med många schackar i det damslutspel som uppkom efter kapplöpningen. Schackarna tog dock slut och Nils hanterade allt med föredömlig teknik.

Här går det att spela igenom partiet:

Pia Cramling mötte i tredje ronden Alexandra Kosteniuk. Pia som vit fick tidigt ställningsproblem att lösa. I drag 14 valde hon att spela Se1 men som Deniz Arman påpekade i sina kommentarer är det inte att rekommendera utan 14. Sh4 är bättre. Nu kom Pia konstigt med sina pjäser, och fick så småningom se sig förlorad.

Här går det att spela igenom partiet:

Det innebär en tuff start för Pia i matchen då hon är tvungen att vinna idag som svart för att hålla sig kvar. Dock inte omöjligt och kommer säkert att bli ett spännande parti, då det är nerver inblandande för båda spelarna.

Nils har däremot ett utmärkt läge då efter sin vinst och det räcker med remi för att vinna matchen. Jeffrey Xiong visade emellertid igår att han verkligen vill kämpa, och kommer med all sannolikhet att göra det idag.

Som vanligt har vi spännande partier att se fram emot. Det går att följa med Deniz Arman som kommentar med start 14.00.

Se också på Twitch.