Sveriges schackstjärna Pia Cramling slutade på en bejublad sjunde plats i FIDE Grand Swiss på söndagen. Hon har knappt hunnit fira fira framgången innan det är dags för nästa stora uppgift – lag-EM som startar på lördagen.
Schack.se hann få en intervju med Pia Cramling inför avresan – en intervju som gjordes mellan tvättpassen inför nästa resa – nu till Budva, Montenegro där hon ska vara med och försvara Sveriges färger i Europamästerskapet för lag.
Vad går genom dina tankar nu precis efter FIDE Grand Swiss?
– Det är väldigt skönt att komma hem efter en tävling där det har gått bra. I veckan har jag njutit för fullt! Samtidigt är det nu dags på nytt i Budva med lag-EM. Det blir väldigt intensivt och jag måste försöka ladda batterierna på nytt. Det är inte så lätt med den korta tiden mellan tävlingarna.
Vågade du själv tro på den fina slutplaceringen i Grand Swiss efter starten med 1 av 4 poäng?
– Nej absolut inte. Jag ville bara försöka komma tillbaka och få spelet att stämma på nytt efter det som hände i rond 3 och 4.
Vad gjorde att du lyckades vända på steken?
– Det betydde oerhört mycket att Juan var med mig på Isle of Man. Han var inte där från början men kom efter några ronder. Både för att jag inte skulle vara ensam, och för att stötta mig med schacket. Det blev rätt bra med mina öppningar och Juan är också en väldigt optimistisk och glad person. Det smittar, och då är det lättare att ta motgångar. Inför rond 5 hade jag lagt förlusterna bakom mig och kände spelglädje. När jag då vann mitt första parti i den ronden fick självförtroendet en boost.
Vad betyder denna framgång inför lag-EM?
– Tilliten till mitt spel har växt med framgången men samtidigt är jag sliten efter den långa tävlingen på Isle of Man. Det blir spännande för mig att se om jag kan hålla i formen under lag-EM.
Har ni inom laget fått tid till förberedelser?
– Det har tyvärr inte funnits tid att förbereda sig gemensamt inför lag-EM. Det är väldigt intensivt med tävlingar den här hösten.
Damlaget har två landslagsdebutanter – Julia Östensson och Lavinia Valcu. Hur går dina tankar kring laget?
– Som jag ser det är erfarenheten det viktigaste våra unga debutanter får nu i lag-EM. Det blir roligt och spännande med så unga spelare den här gången.
– Och jag känner för Julia och Lavinia. Det blir en fantastisk upplevelse och erfarenhet för dem att få komma ut och spela mästerskap och i landslaget när man är ung. Det går inte nog att säga vad den erfarenheten ger. Jag skulle önska att Sveriges Schackförbund tog mer vara på de juniorinbjudningar som kommer till olika ungdomsmästerskap så att så många svenska juniorer som möjligt reser ut. Det ger smak för mer, och är en stor uppmuntran att satsa på schack. Man får mäta sig med internationellt motstånd och får en hårdhet som man behöver för att prestera bra resultat. Dessutom är det otroligt roligt att resa ut i grupp, vare sig det är med landslaget eller för en individuell tävling.
Kan du känna igen dig från när du själv var mycket ung och debuterade i OS 1978?
– Jag var 15 år och extra kul då i schack-OS Buenos Aires var att vi var två unga tjejer och kompisar, Siv Bengtsson och jag som debuterade i damlandslaget. Vi tyckte då att damspelarna inte var så märkvärdiga vad gäller spelstyrka, men sedan dess har damschacket blivit mycket starkare.
Vad blir nycklarna för en svensk framgång i damklassen i lag-EM?
– Vi saknar framför allt Inna Agrest och är rankade 24:a av 32 lag, så vi är lite av ”underdog”. Det kan också vara skönt och förhoppningsvis ta bort pressen på spelarna.
– Det som jag ser som viktigast är att vi i laget kan lägga partierna bakom oss när det inte gått som man vill och se framåt till nästa parti och att försöka hålla självförtroendet och spelglädjen på topp!
Kommer din dotter Anna att sända från EM och kommer du vara med i sändningarna efter partierna?
– Jag vet inte riktigt hur Anna har planerat men tror att hon sänder efter att hon spelat klart partierna. Jag har ingen aning om jag kommer att vara med!
På en tiogradig skala. Hur kul är det att spela schack just nu?
– Just nu är det väl ungefär en sexa, just för att det blivit så mycket schack på sistone.
Sveriges schacklandslag sponsras av Polytopia.