Skaparna av Polytopia sponsrar svenska schacklandslagen

Publicerad 22 maj, 2023 av Ingemar Falk

Polytopia ❤️ schack. Nu är det klart att företaget Midjiwan som ligger bakom succéspelet Polytopia blir sponsor för svenska schacklandslagen. Foto: Midjiwan

Företaget bakom spelsuccén Polytopia är klart som sponsor för svenska schacklandslagen, i såväl öppna klassen som damklassen.

Strategispelet Polytopia har bland många hyllats av självaste Teslagrundaren och Twitterägaren Elon Musk. Redan då startade diskussioner på sociala medier – vilket spel är mest strategiskt: Polytopia eller schack?

Elon Musk snackar schack och Polytopia på Twitter. Foto: Twitter

Det var en debatt som fick svenska företaget Midjiwan som skapat Polytopia att kontakta Sveriges Schackförbund.

Midjiwans VD Christian Lövstedt berättar:

– När vi upptäckte att folk på nätet hade debatter om Polytopia versus schack så slog det oss att spelen har vissa likheter. Vi gillar själva schack som är ett fantastiskt bra spel och blev smickrade över att Polytopia jämfördes med ett så pass episkt spel som schack. Jag tog då kontakt med Sveriges Schackförbund för att förstå mer om vi kunde samarbeta på något vis.

Och det var samtal som ledde fram till att Polytopia blir sponsor för blågula schacklandslagen.

Damlagets OS-spel 2022 slutade i triumf när Pia Cramling vann individuellt guld på förstabordet. En prestation som gav riubriker och guldextra på Sveriges största nyhetssajt Aftonbladet. Foto: Sveriges Schackförbund och Aftonbladet.

Erik Malmstig, ordförande i Sveriges Schackförbunds elitkommitté, ser fram emot samarbetet.

– Nu får vi möjlighet att bygga något för framtiden och lära av varandra. Det är häftigt att se Polytopiagängets engagemang för svenskt schack, säger Erik Malmstig som hoppas att ännu fler sponsorer vill ansluta sig till landslagen inför höstens lag-EM.

Sveriges trupp i lag-VM 2019 i Kazahkstan bestod av Nils Grandelius, Axel Smith, Linus Johansson och Erik Blomqvist. Foto: David Llada/FIDE

Även Midjiwans VD Christian Lövstedt ser fram emot samarbetet:

–  Jag tycker det ska bli spännande att bli mer involverade i landslagets tävlingar och att vi förhoppningsvis bidrar till att förbättra förutsättningarna för landslagets framgångar, säger Christian Lövstedt.

Vad enar schack och Polytopia, tycker du?
– Båda spelen är turn-baserade strategispel där varje enhet har specifika rörelse- och attackmöjligheter. Alla strider är regelstyrda och innehåller inga slumpmoment vilket gör att det är den skickligaste spelaren som vinner. Jag tror det är därför spelen attraherar samma sorts spelare.  

Midjiwans speldesigner Felix Ekenstam fyller i:

– Båda spelen går att bli väldigt duktig på om man kan tänka strategiskt, mycket på grund av att det knappt finns någon slump inblandad, så det är möjligt att förutse utvecklingen av spelet om man är skarp. De liknar även varandra i att de utspelar sig i ett begränsat rutnät och att pjäserna flyttas enligt olika regler.

Fan art i Polytopia skapat av användaren Rebuildingz.

Om man är bra i schack har man fördel av att spela Polytopia – och även tvärtom?
– Jag skulle tro att en duktig schackspelare även skulle bli bra på Polytopia. Vi har inte gjort några studier på det men jag upplever att det är liknande tankesätt som behövs, svarar Felix Ekenstam och fortsätter:
– Till skillnad från schack så verkar datorer ha problem att bli duktiga på Polytopia. Antagligen på grund av att det finns så många fler valmöjligheter i varje given situation. Vi blev kontaktade av Googles Deep Mind just för att dom identifierade Polytopia som en intressant utmaning för deras AI.

Både Christian Lövstedt och Felix Ekenstam är stora schackfantaster.

– Jag har spelade en del som hobby när jag var yngre. Nuförtiden spelar jag i huvudsak med min son. Jag har dock alltid varit enormt fascinerad av enkelheten i själva speldesignen i Schack.  Att det kan utvecklas till ett så pass komplext och utmanande spel med så till synes små medel.  Estetiken kring spelet och dess ständiga närvaro i vår kultur sedan många hundra år är ju också väldigt spännande, säger Christian Lövstedt.

Felix Ekenstam lyfter också fram schack som ett bra sätt att bygga broar mellan olika språk och kulturer.

– Jag spelar gärna när jag reser, det är ett fint sätt att lära känna människor även om man inte talar samma språk.

Draget är gjort. Polytopia och Sveriges Schackförbund ingår i ett samarbete. Foto: Polytopia/Midjiwan

Det här är Polytopia

  • Polytopia är ett populärt strategispel med 700 000 spelare varje månad.
  • Det kan spelas på flera olika plattformar. På datorn, i en iPhone eller Androidmobil och till och med i en Teslabil. Senast kom det till Nintendo Switch.
  • Polytopia utvecklades av Midjiwan AB och släpptes ursprungligen 2016.
  • Spelet är turordningsbaserat och spelaren tar rollen som ledare för en civilisation och målet är att utveckla och expandera civilisationen genom att utforska territorium, samla resurser, forska och interagera med andra civilisationer.
  • Polytopia erbjuder flera olika civilisationer att välja mellan, var och en med sina egna unika egenskaper och förmågor.
  • Spelet har både en enspelarkampanj och ett flerspelarläge där spelare kan utmana varandra online.
Mer om Polytopia ... och spelföretaget Midjiwan