Skoltävlingen Yes2Chess mot nya rekordsiffror

Publicerad 20 oktober, 2023 av Ingemar Falk

Kolla noga på kartan. Varje prick motsvarar platsen där ett lag anmält sig till Yes2Chess. Skoltävlingen har verkligen blivit hela Sveriges schackfest. Till höger: De jublande eleverna i laget ROCKaderna som vann lågstadietävlingen i våras. Vilka blir vinnare i kommande upplaga?

Från Trelleborg i söder till Karesuando i norr. Skoltävlingen i schack – Yes2Chess – samlar tusentals elever från hela Sverige.

1 800 lag har anmält sig till nästa tävling – att jämföra med förra säsongens anmälningssiffra på 1 500 lag, och som då gällde som nytt rekord för Yes2Chess.

Det märks att schackintresset bubblar runt om i landets skolor!

– Yes2Chess har blivit en enastående framgång! Jag känner först och främst en enorm stolthet över vad alla våra medarbetare på kansliet har åstadkommit och bidragit med för att lyfta konceptet. Det här är i första hand ett resultat av ett fantastiskt teamwork där alla varit viktiga för att få ihop en bra helhet och ett fantastiskt resultat, säger Tomas Kvist, generalsekreterare på Sveriges Schackförbund.

Sveriges Schackförbunds generalsekreterare Tomas Kvist. Foto: Lars OA Hedlund

Anmälningarna har visserligen gjorts om i år så att man först anmäler sig innan man bildar ett skollag. Det kan innebära ett tapp innan nya säsongens Yes2Chess drar igång efter nyår – men allt pekar på att antalet deltagare blir väsentligt större än i fjol.

– Vi har ännu inte de slutgiltiga siffrorna för hur många lag som kommer till start, men vi räknar med en cirka 30-procentig ökning jämfört med förra säsongen, då vi också hade deltagarrekord. Vår ambition var att öka jämfört med förra året, vilket vi lyckats väl med, säger Ofelia Thörnqvist, skolschackskoordinator på Sveriges Schackförbund.

Ofelia Thörnqvist fortsätter:

Ofelia Thörnqvist, skolschackskoordinator och damschackansvarig på Sveriges Schackförbund. Foto: Lars OA Hedlund

– Vi gjorde i år ett bredare utskick med inbjudan till Yes2Chess lågstadiet och Yes2Chess högstadiet vilket gett resultat, men vi ökar även i Yes2Chess 5an och Yes2Chess 6an. Schackintresset ute i skolorna är gigantiskt och vi är mycket glada att vi kan ta hand om det genom att erbjuda skoltävlingar till alla årskurser i grundskolan. 

Med tanke på att varje lag består av fem spelare plus reserver kan det bli uppemot 10000 skolbarn som är med i Yes2Chess 2024. Och i takt med att Yes2Chess växer, ökar också intresset hos media. Här är ett reportage från Sveriges Radio P4 Gotland i våras.

Hur förklaras det här stora intresset för Yes2Chess hos de svenska skolorna?

– De senaste åren visar att ju fler skolor som får upp ögonen för Yes2Chess desto fler skolor vill vara med! Den största gruppen av elever vi har kommer från femman, och det tror jag till stor del har med Schackfyran att göra. I Schackfyran spelar hela klassen tillsammans, och alla lär sig spela schack, och sedan spelar de som tycker att det är allra roligaste vidare i Yes2Chess5an. Det finns faktiskt exempel där det visar sig att hela klassen älskar att spela schack, och att hela klassen väljer att delta i Yes2Chess med flera klubbar! I slutspelet, om bara ett av laget gått vidare, kan de låta de eleverna spela i ett separat rum, men i klassrummet följer hela klassen laget på storbild och hejar på! svarar Albin Ringstad, skolschacksansvarig på Sveriges Schackförbund.

När schackexplosionen tog fart 2020 blev Albin Ringstad inbjuden till TV4 tillsammans med Pia Cramling för att prata om det växande intresset

Vad i spelet schack tilltalar skolor och pedagoger?

– Jag tror att en av de centrala orsakerna till Yes2Chess framgång är schackets positiva inverkan på skolmiljön. Genom lek och spel får elever träna allt ifrån mönsterigenkänning till social interaktion. Många av lärarna jag har pratat med vittnar om hur klassen ändrade sig till det bättre när de började med schack. Både som grupp och på individnivå. Elever som var lite mer tillbakadragna kan få en helt annan roll, och elever kan börja spela mot klasskamrater som de inte brukade umgås med speciellt ofta. Elever som har svårt att koncentrera sig kan lära sig att fokusera och koncentrera sig längre genom schackspelandet, säger Albin Ringstad.

Hur viktig är Yes2Chess-tävlingen för Sveriges Schackförbund – och för svenskt schack i stort?

Generalsekreterare Tomas Kvist svarar:

– Vår skolverksamhet har en lång betydelsefull tradition med Schackfyran som bas. Med fortsatta framgångar för Yes2Chess har vi blivit starkare hela vägen från lågstadie- till högstadieålder. Nu tittar vi även på möjligheten att ta oss an gymnasiet där vi också vet att det finns ett intresse.

– Vi står också inför en ny era där SSF, distrikt och klubbar har helt nya möjligheter att utforska och aktivera sig för att fortsätta växa. Man kan säga att vi fått några nya verktyg i verktygslådan som vi alla behöver lära oss att använda och nyttja på bästa sätt. Om vi alla inom Schacksverige utmanar våra tankemönster och funderar över vad det här betyder för vår rekryteringsbas, klubbverksamhet med mera så kan det i en förlängning skapa en väldigt positiv spiral på områden som vi kanske inte ser framför oss i dag.

Vad innebär skolschacktävlingarna för Sveriges Schackförbunds medlemsantal och ekonomi?

– Med ökad verksamhet, ökat antal medlemmar och klubbar följer naturligtvis ett ökat behov av resurser. Den positiva utvecklingen just nu är starkt kopplad till vår ekonomiska tillväxt och vilka resurser vi får framöver – vid årsskiftet kommer vi veta mer om just detta, säger Tomas Kvist.

Kan Yes2Chess fortsätta växa år för år eller finns det någon teknisk begränsning?

– Yes2Chess inleds med ett gruppspel och därefter följer en serie utslagsmatcher tills fyra lag återstår, som gör upp i en final i slutet av vårterminen. För att vi ska få ett bra spelschema som inte är för stressigt för skolorna bör vi max ha 512 lag i varje delturnering. Det kan därför bli aktuellt att till exempel ha två separata tävlingar för Yes2Chess 5an, som är vår största deltävling, nästa år, säger Ofelia Thörnqvist.

Så spelas Yes2Chess

 • Yes2Chess spelas mellan skolschackklubbar på internet under vårterminen.
 • Tävlingen avgörs i fyra olika klasser:
  – Lågstadiet.
  – Årskurs 5.
  – Årskurs 6.
  – Högstadiet.
 • Spelet sker individuellt i femmannalag + eventuella reserver (minst två rekommenderas). Med 1800 anmälda lag innebär det alltså att omkring 10 000 skolelever är med i Yes2Chess.
 • Varje klubb får delta med ett lag.
 • På många svenska skolor finns det redan en eller flera klubbar, men om det saknas kan skolan enkelt bilda en ny.
 • Länk: Mer info om Yes2Chess.
Vinnarna i Yes2Chess Lågstadiet får besök av astronauten och schackentusiasten Christer Fuglesang. Foto: Lars OA Hedlund