Gristjuk till kandidatturneringen

Publicerad 14 december, 2019 av Martin Lokander

Alexander Gristjuk har kvalificerat sig till kandidatturneringen. Foto: Valeria Gordienko/Turneringshemsidan.

[LIVE] 14.00 FIDE Grand Prix, kvartsfinaler

Den första omgången är avklarad i den sista FIDE GP-turneringen i Jerusalem och efter denna turneringen kommer det stå klart vilka två spelare som kvalificerar sig till kandidatturneringen 2020. Efter den första omgången står det dock klart att en av dessa blir ryske Alexander Gristjuk. Det blir ryssens femte kandidatturnering då han kvalificerat sig dit 2007, 2011, 2013 samt 2018. Bäst gick det 2011 när han tog sig till final men förlorade i särspel mot Boris Gelfand. Gristjuk spelar dock inte själv i Jerusalem, så vem kommer göra honom sällskap i kandidatturneringen?

Här är ställningen just nu i totala GP. Notera att Wesley So fått två poäng, då han avgjorde sin match i första omgåmngen redan i långpartierna medan de som fått en poäng vann sin match först efter särspel. Mamedjarov åkte ut i omgång 1 och får 0 poäng.


Störst favorit är fransmannen Maxime Vachier-Lagrave, som ännu aldrig spelat i en kandidatturnering. Fransmannen var pressad i första långpartiet mot Veselin Topalov men lyckades hålla remi. Efter att ha remiserat i andra långpartiet vann fransmannen övertygande med 2-0 i särspelet mot ex-världsmästaren.

En annan spelare som kan nå kandidatturneringen är Wesley So, som placerade sig på 7e plats i kandidatturneringen 2018. För att ta sig dit måste dock Wesley vinna turneringen, och därtill hoppas att det går dåligt för Maxime Vachier-Lagrave. Det började dock utmärkt för Wesley som enkelt utjämnade som svart mot Yu Yangyi och sedan fick in en bra förberedelse i Ryskt och vann som vit i den enda matchen som inte gick till särspel.

Även Jan Nepomnjatsjij kan kvalificera sig till kandidatturneringen om han vinner GP-turneringen och även det började bra då han slog ut tidigare VM-utmanaren Boris Gelfand efter särspel. Någon som inte längre har chansen att kvalificera sig är Sjachrijar Mamedjarov, som något överraskande förlorade sin match mot Dmitry Jakovenko. Mamedjarov var illa ute redan i andra långpartiet, men det blev dramatiska särspelspartier som avgjorde matchen till Jakovenkos fördel.

Bland övriga matcher lyckades Wei Yi slå ut Anish Giri efter att ha vunnit som vit i särspelspartiet och Dmitrij Andreikin slog ut Radoslaw Wojtaszek efter dramatisk tidsnöd i särspelet. I matchen David Navara-Wang Hao dröjde det till det åttonde partiet innan någon vann och det var Navara som spelade ett fint strategiskt parti i blixten.

Sergej Karjakin lyckades dock med bedriften att slå ut Pentala Harikrishna utan att vinna ett enda parti (!). I den matchen slutade nämligen samtliga partier med remi, och det gynnade Karjakin som spelade svart i armageddon-partiet.