Ralf Åkessons andra rapport från senior-VM

Publicerad 18 november, 2019 av Ingemar Falk

I sin VM-rapport analyserar Ralf Åkesson (t v) ett fint vinstparti levererat av Jan-Olov Lind (t h). Foto: Lars OA Hedlund

LIVE, KL 14.00, SENIOR-VM: [50+] [65+]
LOTTNING & RESULTAT: [VM, 50+] [VM, 65+]

Stormästaren Ralf Åkesson är tillbaka med en ny artikel från pågående senior-VM. Håll tillgodo!

Av Ralf Åkesson:
Detta är min andra rapport från WSCC, skriven när tävlingen kommit ungefär halvvägs. Fem av elva ronder har avverkats.

I dag har det varit fridag. Deltagarna har kunnat välja mellan en organiserad sightseeingtur i Bukarest, eller någon mindre formell tur mot centrum, en blixtturnering eller kanske ett besök på hotellets fina spaanläggning. För min del blev det inget av detta, jag har ägnat tid åt att kurera en hastigt uppkommen förkylning samt att skriva detta.

Den svenska delegationen, 16 man stark, är den näst största från västeuropa, enbart Tyskland har fler deltagare. Störst av alla länder är, föga överraskande, Ryssland och hemmanationen Rumänien.

Kent Ängskog tog en långpromenad för att se fotboll. Foto: Lars OA Hedlund

I fredags svetsades den svenska gruppen ihop ytterligare beroende på en spännande fotbollsmatch, EM-kvalet Rumänien-Sverige. Ett gäng, däribland jag själv, satt i hotellbaren, tittade på TV och gladdes åt det svenska spelet. Den största svenska entusiasten var Kent Ängskog som gick hela vägen till nationalarenan (6 km), lyckades köpa en biljett utanför stadion och hejade fram svenskarna till seger (2-0), varpå det blev en lika lång promenad hem till hotellet igen.

Det stora hotellet är även värd för andra arrangemang. Ibland är det stora rumänska bröllopsfester med levande musik i festsalen. Nu i helgen pågår även Europacupen för klubblag i bridge där ett svenskt lag från Uppsala är med.

Och ett par ord om spellokalen som faktiskt är utmärkt. Det är bra belysning, plats för alla deltagare, ljuddämpande mattor och bekväma stolar. På väggarna hänger flaggor för samtliga deltagande nationer, 58 stycken om jag har räknat rätt.

Man ser en del käppar, bandage och andra åldersattiraljer men det får man väl räkna med i ett sammanhang som detta…

Nu tänkte jag mer i detalj redogöra för läget i de fyra grupperna, damerna först, äldst först…

Nona. Foto: Wikimedia

Damer 65+: Här verkade ex-världsmästarinnan Nona Gaprindashvili gå mot en klar seger. Hennes födelseår är 1941, hon går numera med käpp och sitter i en speciell stol med armstöd. I femte ronden kom dock en överraskande förlust mot arrangörslandets Pancu som fick in en liten kombination. Dessa två delar nu ledningen på 4 poäng. Lite grann håller jag faktiskt på en rysk dam vid namn Kozlovskaja (född 1938). Om man, vid något tillfälle, bara skulle få se denna lilla gamla dam så hade man inte reagerat överhuvudtaget. Men när hon sitter vid brädet märker man att det är en schackspelare ut i fingerspetsarna, koncentrationsförmågan, den skarpa blicken och tänkarposen är verkligen typisk. Från databasen förstår jag att Kozlovskaja under lång tid har varit strax under den kvinnliga världseliten.

Tävlingens äldsta? Jag gissar att ett par herrar är äldre men har inte undersökt saken i detalj. Igår annonserade arrangörerna att en israelisk spelare med det förpliktande namnet Rubinstein fyllde 80.

Damer 50+: Denna klass är mycket oviss. I ledningen på 4 poäng ligger två ryska WGM, Strutinskaja och Bogumil. I gruppen en halvpoäng nedanför finns ratingfavoriten WGM Berend, Luxemburg.

Öppna klassen 65+: I båda de öppna klasserna är läget väldigt ovisst, vilket delvis har svenska orsaker som vi ska se. Här delar fem spelare ledningen med 4½ poäng: IM Birnboim (Israel), IM Kalegin (Ryssland), GM Fernandez Garcia (Spanien), GM Garcia Pelermo (Italien) och IM Povah (England). Strax efteråt kommer några av favoriterna, stormästarna Vaganian, Sveshnikov, Balashov och danske ex-seniorvärldsmästaren Jens Kristiansen. Varför har jag inte räknat upp Vaisser ännu? Vänta och se…

Felix Nordström har spelat flera långa, intressanta och utmattande slutspel. Tack vare en tursam tidsnödsvinst på grund av ”rörd-är-förd” så kan man säga att hans poängutdelning har varit god. Nils-Gustaf Renman har inte visat samma goda form som i tidigare seniormästerskap. Jan-Olov Lind (Ervalla SS) stod för en jätteskräll som svart mot en stark stormästare som även är trefaldig seniorvärldsmästare.

Poängställning för svenskarna i 65+ efter fem ronder:
Jan-Olov Lind 4, Felix Nordström 4, Nils-Gustaf Renman 3½, Lars Blomström 3½, Nils-Åke Malmdin 3, Erik Alquist 3, Magnus Wahlbom 2½, Per Green 2½, Lennart Gunnarsson 2, Peter Carlsten 1½, Jan Bohlin 1½.

Öppna klassen 50+:
I den yngre öppna klassen delas ledningen av två rumäner, Nevednichy och Marin, som båda har 4½ poäng. Därefter är det väldigt jämnt. Tre favoriter på 4 poäng är Georgiev, Lima (Brasilien) och Sturua (Georgien). Snäppet nedanför finns de starka ryssamerikanerna Yermolinsky och Shabalov som säkert blir farliga på slutet. Alla hittills uppräknade spelare är stormästare. En överraskning i toppen är en (för mig) okänd spelare från Filippinerna, IM Young. I femte ronden slog han den stabile israelen Psachis med udda men starkt spel. Även jag själv finns där uppe. Jag är rankad som nummer 24 men nog hoppas jag att min slutplacering ska bli bättre än så…

Poängställning för svenskarna i klass 50+:
Ralf Åkesson 4, Peter Olsson 2½, Kent Ängskog 2½, Conny Holst 2½ och Ronny Kirppo 2½,

Mina egna partier är knappast publiceringsbara. Jag har vunnit mot tre lägre rankade spelare och klarat en tursam remi i ett parti då jag var totalförlorad. Nu senast blev det remi genom en dragupprepning mot en hyfsad georgisk IM.

Mitt val av parti från denna grupp var väldigt enkelt. Peter Olsson, som representerar SK Örnen från Örnsköldsvik, har mött fyra stormästare i rad. ”Jag har aldrig tidigare spelat en sån här rolig tävling!”, säger han. Allra roligast var nog följande parti från andra ronden, mot en rumänsk GM.

Jag gissar att samtliga fyra segrare kommer att kunna tala ryska men jag ser gärna att jag har fel…
I vilket fall som helst så blir det spännande slutronder…