Grischuk vann GP i Hamburg

Publicerad 17 november, 2019 av Sverrir Thór

Grischuk tittar på tabellen efter Grand Prix-segern i Hamburg och kan konstatera att det ser bra ut för honom att ha säkrat en av två platser i kandidatturneringen med en Grand Prix-tävling kvar. Grischuk har spelat sina tre GP-tävlingar och är inte med i avslutningen. Foto: Valeria Gordienko/Turneringshemsidan

Det krävdes fyra särspelspartier för att avgöra finalen i Fide Grand Prix i tyska Hamburg. I de två inledande långa snabbschackspartierna delade Alexander Grischuk och Jan Krzysztof Duda på poängerna genom att vinna var sitt parti men sedan tog Grischuk över.

Han vann det första av de kortare snabbschackspartierna i ett parti där Duda misshandlade öppningen fullständigt och fick förlorat redan efter ett tiotal drag. Det tog för all del en hel del arbete för att bärga segern men den var aldrig i fara för Grischuk som sedan kunde enkelt ro hem en remi som svart i det sista partiet. När Grischuk bjöd remin hade han enligt analysmotorerna en forcerad matt i 16 drag men han behövde inte ta den, det räckte med remin.

Därmed har den sympatiske ryssen tagit en stor ledning i GP-serien inför den sista turneringen men där kommer han inte få chansen att försvara sin ledning och rent teoretiskt finns chansen (eller risken om man vill) att Grischuk, trots ett försprång på tio poäng, inte kommer att ta sig vidare.

Detta ty Shakriyar Mamedyarov och Maxime Vachier-Lagrave, ifall de möts i final i GP-turneringen i Jerusalem, och tar extra poäng genom att vinna matcher direkt, båda kan ta sig förbi honom. Då krävs också att Mamedyarov vinner den finalen.

Hur det går får vi se i december.