Obiettivo Risarcimento Padova samt Nona i topp

Publicerad 16 november, 2019 av Martin Lokander

LIVE, EUROPACUPEN, KL 15.15: [Öppna klassen] [Damklassen]
LOTTNING & RESULTAT: [Öppna klassen] [Damklassen]

FM Martin Jogstad stod för en avgörande vinst i matchen mot Modra. Foto: Lars OA Hedlund

Det är en rond kvar av Europacupen, men både i öppna klassen och damklassen är det varsitt lag som vunnit allt och är klara favoriter att ta hem guldet. Italienska klubben Obiettivo Risarcimento Padova har spelare som Richard Rapport, Michael Adams och Peter Leko och har än så länge vunnit alla matcher med marginal. Det är dock mycket spännande att de i sista ronden möter topprankade Alkaloid med bl.a. Mamedyarov, Andreikin, Shankland och Inarkiev. I damklassen vann de georgiska damerna i laget Nona mot Kyiv Chess Federation och är i praktiken redan klara segrare.

Nils Grandelius spelade en stabil remi mot Vadim Zvjaginsev, liksom de flesta av hans lagkamrater. Det var endast Borki Predojevic som räknade fel i mittspelet och stod för en allvarlig bortsättning, och dessvärre var det tillräckligt för att Vålerenga skulle förlora matchen med 2½-3½.

För Finland blev det dubbel glädje under fredagkvällen. Inte nog med att fotbollslaget kvalificerade sig till EM precis som Sverige, Tammer-Shakki körde över Wasa SK med hela 4½-1½. Detta efter att Rauan Sagit, Dan Cramling och Göran Åström förlorat sina partier. För Rauan Sagit innebär det även att det inte blir någon stormästarnorm i denna turnering.

[VIDEO] IM Rauan Sagit, Wasa SK, analyserar från rond 6

Bättre gick det för Lunds ASK som efter tre inledande förluster i turneringen har återhämtat sig rejält med tre raka vinster. Denna gång blev det en knapp vinst med 3½-2½ över Modra efter att juniorerna Martin Jogstad och Kaan Kucuksari vunnit sina partier.

Pia Cramling vann ett fint parti mot Ulviyya Fataliyeva som spelar för Odlar Yurdu, men laget från Azerbajdzjan lyckades utjämna matchen efter att Mammadzada skrällt och besegrat Humpy Koneru på bord 1. Även om guldet med största sannolikhet går till Nona ligger Cercle d`Echecs Monte Carlo mycket bra till för medalj.

Den sista ronden spelas under lördagen kl. 15:00. Lunds ASK möter ännu ett slovakiskt lag, Inbest Dunajov, och Wasa SK tar sig an danska Aarhus Skolerne.