OS-toppstriden: Rafflande slutrond att vänta

Publicerad 12 september, 2016 av Sverrir Thór

Kommer världsmästaren Hou Yifan att leda sitt Kina till OS-guld? Foto: OS-hemsidan/Maria Emelianova.
Kommer världsmästaren Hou Yifan att leda sitt Kina till OS-guld? Foto: OS-hemsidan/Maria Emelianova.

Det är bäddat för en rafflande slutrond i OS i Baku. Tre lag har teoretisk möjlighet att vinna i öppna klassen och i damklassen kan Ryssland komma ikapp Kina, om man vinner nationernas inbördes möte som just äger rum i sista ronden.

I damklassen tog Kina dock ett stort steg mot titeln när man slog Polen med minsta möjliga marginal i den tionde ronden, 2½-1½. Man leder därmed med två matchpoäng före de tre sista OS-turneringarnas vinnare Ryssland men då lagen möts sista ronden och Ryssland redan innan den har bättre särskiljningspoäng så är förutsättningarna klara. Vinner Ryssland matchen blir de OS-mästare för fjärde gången i rad men annars vinner Kina. Inget annat lag har chansen att vinna men vad gäller övriga medaljkandidater kan såväl Polen som Ukraina, Indien, Ungern, USA och Bulgarien säkra en medalj i sista ronden.

Då möts, utöver Kina och Ryssland, Ungern-Polen, Ukraina-Bulgarien, USA-Indien.

I öppna klassen kommer det sannolikt att stå mellan USA och Ukraina men Ryssland har också en teoretisk

Hikaru Nakamuras USA kan vinna OS för första gången sedan 1976. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.
Hikaru Nakamuras USA kan vinna OS för första gången sedan 1976. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.

möjlighet att vinna turneringen, för första gången sedan 2002. USA och Ukraina har 18 matchpoäng medan Ryssland har 16 vilket innebär att ska Ryssland ha någon chans behöver både USA och Ukraina att förlora sina matcher samtidigt som Ryssland slår Italien. Blir så fallet kommer ryssarna att vinna turneringen då de har bäst särskiljningspoäng inför sista ronden.

USA möter grannlandet Kanada, med rutinerade Evgeny Bareev i spetsen, medan Ukraina får ta sig an Slovenien, anfört av legendaren, Alexander Beliavsky. Om någon innan OS hade sagt att Kanada skulle kunna avgöra guldstriden i sista ronden hade densamma nog blivit utskrattad.

Bronskandidater utöver Ryssland är Kanada, Indien, Norge, Slovenia, England, Peru och Italien.

Slutligen, lite kuriosa från OS:

– OS yngsta spelare är utan tvekan nioåriga Fiorina Berezovsky (född 2007) som har reservplatsen i Monacos damlag. Hon har spelat fem partier hittills i

Fiorina Berezovsky är OS yngsta spelare. Foto: OS-hemsidan/David Llada.
Fiorina Berezovsky är OS yngsta spelare. Foto: OS-hemsidan/David Llada.

turneringen och vunnit två av dem.

– Färöarna (Sveriges motståndare i slutronden) har under OS i Baku fått sin första stormästare i schack. Han heter Helgi Dam Ziska och spelar på första bord. Ziska har en rating på 2545 och har saknat en norm för att bli stormästare, en norm han nu har säkrat genom att ta 6½ poäng på nio ronder.

– Filippinernas Eugenio Torre fortsätter att imponera och har nu tagit 9 poäng på de tio ronderna.

OS-hemsidan