Magnus Carlsens beslut att först lämna St Louis-turneringen efter en förlust mot Hans Niemann och sedan ge upp i drag 2 i nästa möte mot samme amerikan har fått världsschackförbundet att reagera.
FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj har skrivit ett officiellt uttalande där han förväntar sig att få bevis och motbevis från både Carlsen och Niemann.
Dessutom understryker han att FIDE kommer att intensifiera sitt arbete för att skärpa Fair play-reglerna och få bort fusket:
“Det är vår förhoppning att hela denna situation kan ha en långsiktig positiv effekt, om den hanteras på rätt sätt. Vi föreslår att lansera en dedikerad panel, som innehåller representanter för de ledande schackplattformarna, stormästare, antifuskexperter och FIDE-domare, för att bekämpa denna risk och förhindra att den blir en riktig pest.”
FIDE:s arbete och höga ambitioner att få bort fusket kommer säkerligen att märkas här i Sverige. Så sent som i våras drabbades Svenska Schackligan av flera brott mot Fair play. Hela händelsen renderade i avstängningar och en skriftlig varning.
Här är Arkadij Dvorkovitjs uttalande:
“Förra veckan gav världsmästaren Magnus Carlsen upp i ett parti som spelades i en onlinetävling mot GM Hans Niemann innan han gjorde sitt andra drag.
Veckan innan lämnade han en turnering över brädet efter att ha förlorat sitt parti mot samme Hans Niemann.
Dessa båda tävlingar var inte FIDE-evenemang; Men som världens schackstyrande organ är det vår plikt att skydda spelets integritet och dess image, och med tanke på att incidenten fortsätter att eskalera, finner vi det nödvändigt att kliva fram och agera.
Först och främst tror vi starkt på att världsmästaren har ett moraliskt ansvar kopplat till sin status, eftersom han ses som en global ambassadör för spelet. Hans handlingar påverkar sina schackkollegors rykte, sportlsiga resultat och kan så småningom skada vårt spel.
Vi är övertygade om att det fanns bättre sätt att hantera den här situationen. Samtidigt delar vi hans djupa oro över den skada som fusk medför för schack.
FIDE har lett kampen mot fusk i många år, och vi upprepar vår nolltoleranspolicy mot fusk i alla former. Oavsett om det är online eller “över brädet” är fusket lika allvarligt.
Vi är starkt engagerade i den här kampen, och vi har investerat i att bilda en grupp specialister för att ta fram sofistikerade förebyggande åtgärder som redan gäller vid toppevenemang i FIDE.
Som vi redan har gjort tidigare efterlyser FIDE att samarbetet mellan stora onlineplattformar, privata schackarrangörer och toppspelare stärks – av vilka de flesta redan har uttryckt sin vilja att gå samman med FIDE i kampen mot fusk
FIDE är berett att ge sin Fair Play-kommission i uppdrag att göra en grundlig undersökning av incidenten, när de adekvata första bevisen tillhandahålls, och alla inblandade parter avslöjar den information som står till deras förfogande.
Vi är fullt medvetna om att osäkerhet i vissa fall kan skada spelarnas prestationer. Det kan också skada en spelares rykte – det är därför insisterar vi på att antifuskprotokollen ska följas.
Det är vår förhoppning att hela denna situation kan ha en långsiktig positiv effekt, om den hanteras på rätt sätt. Vi föreslår att lansera en dedikerad panel, som innehåller representanter för de ledande schackplattformarna, stormästare, antifuskexperter och FIDE-domare, för att bekämpa denna risk och förhindra att den blir en riktig pest.”