Carlsen gav upp i drag 2 mot fuskanklagade Hans Niemann

Publicerad 19 september, 2022 av Ingemar Falk

Mötet Niemann–Carlsen var över efter två drag. Foto: Chess 24

Konflikten mellan schackvärldsmästaren Magnus Carlsen och 19-årige amerikanen Hans Niemann nådde en ny nivå på måndagskvällen.

När de möttes i onlinetävlingen Julius Bär generation cup i Champions chess tour gav Magnus Carlsen upp som svart efter 1.d4 Sf6 2.c4…

Och sekunderna senare stängde han av sin webbkamera.

Magnus Carlsen har gett upp och stängt av kameran. Foto: Chess 24

Det var när Magnus Carlsen lämnade St Louis-turneringen nyligen efter deras möte som spekulationerna och fuskanklagelserna mot Hans Niemann satte fart.

Hade Carlsens antydningar om att Hans Niemann fuskar i schack någon som helst bäring? Carlsen/Niemann-gate har delat schackvärlden i två läger. Niemann har i en intervju efteråt erkänt att han han fuskat online men aldrig i riktig schack. Från Carlsens sida har det varit tyst.

Huvudpersonerna MAgnus Carlsen och Hans Niemann under Champions chess tour i St Louis nyligen. Foto: Crystal Fuller/St Louis chess club

När spelarna möttes i Champions chess tour – en tävling som för övrigt ägs av Magnus Carlsens företag Play Magnus group – var förväntningarna högt uppskruvade på måndagskvällen. Men så var allt plötsligt slut efter två drag och några sekunder. Carlsen gav helt sonika upp.

Ett tilltag som får kritik på hemmaplan i Norge.

Expertkommentatorn Jon Ludvig Hammer kritiserade Magnus Carlsen. Foto: Lars OA Hedlund

– Det är fullständigt oacceptabelt att förlora med flit. Det är det mest osportsliga som finns i tävlingssammanhang, dundrade stormästaren Jon Ludvig Hammer i direktsändningen i norska TV 2.

Kommentatorerna i engelska sändningen Jovanka Houska och David Howell riktar också kritik mot världsmästaren i en artikel i norska VG.

– Han (Magnus Carlsen) kan ju inte bara säga: “ja, jag tror att du fuskar och sen starta en häxjakt”. Han behöver i stället säga: “Här är mina bevis”, säger Jovanka Houska.

David Howell tillägger:

– Detta är bisarrt, och det som händer nu saknar motstycke i schackhistorien.

Norges schackprofil Atle Grönn säger till VG:

– Jag tycker att hela historien är komplicerad. Det är ju också osportsligt att fuska. Men om inte Niemann har fuskat så har detta hanterats katastrofalt av Magnus Carlsen. Pressen ligger nu på Carlsen och hans team att ha klara bevis.

Schackvärlden fortsätter att spekulera vilt kring Magnus Carlsens motiv till sin tysta bojkott mot Hans Niemann. Finns det verkligen fog för fuskanklagelserna, att allt inte stått rätt till med Hans Niemanns partier sedan han klev in i tävlingscirkusen på toppnivå för knappt två år sedan?

Kanske kan Ukrainas FM Andrej Punins video bringa en del klarhet varför Magnus Carlsen så benhårt riskerar sitt och schackets rykte med agerandet mot Hans Niemann.

Andrej Punin har gått igenom Hans Niemanns partier med den Stockfish-motor som gällde på den tiden partierna spelades. Då visar det sig att Niemanns drag vid flera tillfällen varit datorns toppval, och att han i flera partier spelat näst intill perfekt, något som världens bästa spelare annars bara mäktar med vid ytterst få om ens något parti under ett helt år.

Här kan du se hela videon:

Fortsättning lär följa…

Läs mer: Carlsens kryptiska tweet Läs mer: Hans Niemanns försvarstal