Hans Niemann: Jag tillåter inte att Carlsen förstör mitt rykte

Publicerad 7 september, 2022 av Ingemar Falk

Hans Niemann (t v) under intervjun med Alejandro Ramirez i tv-studion. Foto: St Louis chess clubs youtubekanal

USA:s stormästare Hans Niemann, 19, kommenterade på onsdagsnatten allt det schackdrama som skett sedan Magnus Carlsen lämnade Grand chess tour-turneringen Sinquefield cup i måndags.

Den norske världsmästaren beslutade att lämna turneringen efter förlusten mot Hans Niemann och skrev ett kryptiskt meddelande på Twitter.

Det satte fart på vilda spekulationer i schackvärlden och snart kom fuskanklagelser riktade mot Niemann. Den hårdaste kritiken kom från Hikaru Nakamura på sin Twitchkanal. En video finns nu också ute på Nakamuras Youtubekanal.

I den nya intervjun svarar Hans Niemann på allt som kommit fram det senaste dygnet. Han kommenterar Eric Hansens kritik om nya dialekten, han förklarar hur han hade preppat mot Magnus Carlsen – och han erkänner fusket på chess.com, men att det skedde vid två tillfällen när han var tolv och sexton år:

– Det var det största misstaget jag gjort i mitt liv. Och jag har allt sedan dess offrat mitt liv på att bevisa mig och andra att jag är en bra schackspelare. Jag gav upp min streamingkarriär för detta, och har rest omkring i två år för att lyckas så bra som möjligt i schack.

– Tro mig, jag fuskar inte i liveturneringar. Ni kan till och med scanna min kropp naken om ni vill det före partier, säger Hans Niemann med anledning av att spelarna numera kontrolleras med metalldetektorer i flera minuter före varje rond i Sinquefield cup sedan Magnus Carlsen lämnat turneringen.

[LÄS MER: Magnus Carlsen: Niemann fuskar]

Han är kritisk mot misstänksamheten han fått av Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura och chess.com.

Magnus Carlsen och Hans Niemann under partiet i SInquefield cup. Foto: Crystal Fuller/St Louis chess club

– Jag tillåter inte att de ska få förstöra mitt rykte, säger Hans Niemann i intervjun som skedde i tv-studion under Sinquefield cup.

Hans Niemann berättar också att när han var nio år tog mamman med honom till Kalifornien där Magnus Carlsen skulle hålla en simultanuppvisning. Det visade sig att det blev för dyrt för Hans mamma att köpa en plats till simultanen åt sin lilla son.

– Då sa jag till mamma att en gång ska jag få möta Magnus Carlsen och spela mot honom – alldeles gratis.

Hans Niemann fortsätter:

– Att nu se Magnus Carlsen – min stora hjälte – göra detta mot mig och förstöra mitt rykte är en stor besvikelse.

Magnus Carlsen har inte lämnat någon mer kommentar sedan han hoppade av Sinquefield cup så schackpubliken har ännu inte fått höra världsmästarens version i konflikten.

Här är hela intervjun med Hans Niemann:

Läs mer: Carlsen hoppar av