Carlsen: Niemann har fuskat mer

Publicerad 26 september, 2022 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen har nu kommit med sitt uttalande. Foto: St Louis chess club

Schackvärldsmästaren Magnus Carlsen skriver att Hans Niemann fuskar mer än vad som hittills kommit fram. Det enligt uttalandet som norrmannen kom ut med på måndagskvällen med anledning av Carlsen & Niemann-affären som startade när världsmästaren lämnade Sinquefield cup efter sin förlust mot amerikanen och skrev ett kryptiskt meddelande på Twitter. Något som fick schackvärlden att spekulera i om Carlsen antydde att det fanns fusk inblandat.

Och det är något som nu bekräftas i Magnus Carlsens officiella uttalande.

Han skriver bland annat:

Jag tror att Niemann har fuskat mer – och mer i närtid – än det han tidigare erkänt.
Hans prestationer i partier över brädet har varit osedvanligt starka, och under hela vårt parti i Sinquefield cup fick jag känslan av att han inte var spänd eller nervös, och inte ens fullt koncentrerad i kritiska ställningar.

“Ändå spelade han ut mig som svart på ett sätt som jag anser att bara en handfull spelare är kapabla till”.

Här är partiet:

Magnus Carlsen skriver vidare:

Det partiet bidrog till att ändra mitt perspektiv: Vi måste göra något åt fusket. För min del vill jag inte spela mot personer som regelbundet har fuskat tidigare i karriären”.

Den norske världsmästaren presenterar inga bevis att fusk ska ha förekommit utan avslutar:

“Jag är inte benägen att spela schack mot Niemann. Och jag hoppas att sanningen i denna fråga kommer fram, oavsett vad den är”.

I sitt uttalande tar också Magnus Carlsen upp det som hände precis före Sinquefield cup. När Richard Rapport, Ungern, tvingades tacka nej i sista stund plockades Hans Niemann in i startfälet.

“När Niemann bjöds in till SInquefield cup i sista minuten övervägde jag att dra mig ur redan före turneringsstart. Till slut valde jag ändå att spela”.

Här är hela Magnus Carlsen uttalande på engelska: