Får två skriftliga varningar efter brott mot fair play-regler

Publicerad 26 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Spelaren får två skriftliga varningar, dels som spelare, dels som domare. Foto: chess.com

Tävlings- och regelkommittén (TK) beslutade i mitten av juli att en spelare / schackledare skulle varnas skriftligt och stängas av två år i sin domarroll för att medvetet ha manipulerat sin ranking och därefter anmält sig till Svenska Schackligan med detta låga rankingtal.

Spelaren överklagade beslutet till Disciplin- och regelnämnden som under fredagen meddelat sitt beslut. Nämnden fastställer TK:s beslut om en skriftlig varning för de brott mot Fair Play regler hos schacksajten Chess.com och hos Svenska Schackligan som spelaren gjort sig skyldig till.

Nämnden ser det som ett obestritt faktum att spelaren på kort tid förlorat 43 snabbschackspartier på Chess.com och att spelaren medger detta fullt ut.

Däremot ändrar nämnden Tävlings- och regelkommitténs beslut att också stänga av spelaren som schackdomare i två år. I stället får spelaren en skriftlig varning i rollen som domare.

Disciplin- och regelnämnden skriver att en domares omdöme och trovärdighet är hans/hennes viktigaste tillgång och ska vårdas, vilket nämnden finner att spelaren inte har gjort. Tvärtemot har spelaren agerat oaktsamt
och därigenom äventyrat sin trovärdighet som domare. Disciplin- och regelnämnden, som är svenskt schacks högsta instans i den här typen av ärenden utfärdar med anledning av det en skriftlig varning till spelaren i rollen som domare.

Disciplin- och regelnämndens beslut går inte att överklaga.

  • Fotnot: Skribenten till denna artikel har varit med i utredningen som expert på onlinespel inom schack.