Brott mot Fair play-reglerna – de tre spelarna stängs av

Publicerad 11 juli, 2022 av Ingemar Falk

Bröt mot Fair play-regler på chess.com.

De tre spelare som utretts för brott mot Fair play-reglerna på chess.com och som ägnat sig åt att manipulera sina konton genom att medvetet spela ner sin ranking, så kallad sandbagging, har nu fått sina straff.

Spelarna stängs av från Chess.com och därmed också från Svenska Schackligan.

Två av spelarna stängs dessutom av i två år från allt spel online där Sveriges Schackförbund är arrangör eller delarrangör.

De bägge spelarna som är domare stängs av från att döma schack i två år – både online och tävlingar på bräde. 

Besluten har Sveriges Schackförbunds tävlings- och regelkommitté (TK) meddelat de tre berörda spelarna och enligt praxis har även styrelserna i spelarnas klubbar underrättats.

Spelarna som är etablerade klubbspelare i åldern 40–60 år var registrerade för onlinespel hos Svenska Schackligan på chess.com vid tidpunkten för premiären den 9 maj. Ligan arrangeras av Fragbite AB i samarbete med Sveriges Schackförbund och den internationella spelplattformen Chess.com som har över 70 miljoner användare från hela världen.

Spelarna var registerade hos Svenska Schackligan

Tävlings- och regelkommittén betonar i beslutet att fusk på nätet är allvarligt, och att det påverkar synen på schack i sin helhet. Sveriges Schackförbunds klara ambition är att schack ska vara ett rent spel – både vid brädet och på nätet.

Under utredningen har Sveriges Schackförbund samarbetat med Svenska Schackligan och Chess.com. Världsschackförbundet FIDE har också informerats.

Spelarna har tio dagar på sig att överklaga till Sveriges Schackförbunds disciplin- och regelnämnd.

Läs mer: Utreds för brott mot Fair play-regler