Tack alla 226 000 besökare för detta schackår – nu blickar vi fram mot 2021

Publicerad 30 december, 2020 av Ingemar Falk

Sveriges Schackförbund sammanfattar nyhetsåret på schack.se med en tio i topp-lista. Här är nyheterna som lästes mest under 2020.

2020 blev ett omtumlande år med coronapandemin som påverkade oss alla. Även schacket blev drabbat.

Sedan i mars har i princip all vanlig schackverksamhet legat nere. Men ljuset i mörkret för schacket har varit onlineboomen med stigande antal spelare och webbtittare – samt förstås Netflix-serien “The queen’s gambit” som fått många svenskar att upptäcka det ädla spelet på nytt.

För visst har schackintresset också synts på Sveriges schackförbunds webbplats schack.se.

Sajten har under 2020 haft 226 000 unika användare, närmare en kvarts miljon. Av dessa är 38 % kvinnor, enligt Google analytics. Kanske kommer den dagen när vi får se samma andel kvinnor även i klubblokaler och på schackturneringar?

Tillsammans har alla besökare svarat för 2,6 miljoner sidvisningar.

Så vilka har då varit årets mest lästa nyhetsartiklar? Här kommer tio i topp-listan, och vi börjar med plats 10:

10) Uppdatering av regler i Swedish Chess Team Battle
Kanske inte den mest uppseendeväckande nyheten, men schackspelare vill ha ordning och reda med regler när det ska spelas. Onlineligan Swedish Chess Team Battle som startade i början av coronapandemin har sysselsatt 300–500 spelare varje söndag. Och hundratals har även spelat i Marijan Pavcevic snabbschacksliga på onsdagar.

9) Pia och Anna Cramling bjuder in till arenaturnering
Sedan schackturneringar ställts in i mars var det många som i våras blev nyfikna på vad som hände på Twitchscenen. Anna Cramling som i dag är en av världens största schackinfluencers på Twitch började sin nya karriär på allvar – och mamma fick vara med på ett hörn…

8) Så blir förändringarna i Swedish Chess Team Battle
Ganska snart efter smygstarten med svenska onlineligan växte den till att bli en reguljär serie och byggdes ut med flera divisioner.

7) Sveriges schackförbunds information om covid-19
En oumbärlig sida för klubbar och distrikt. Vad säger Folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendationer? Går det att starta en schackturnering igen? Sidan uppdateras när något nytt viktigt meddelas från FHM.

6) Allt allsvenskt spel inställt i helgen
Datumet var den 13:e, och det var i mars. Då tvingades Sveriges Schackförbund ställa in det allsvenska seriespelet när det stod klart att coronaviruset slagit till i hela Sverige. Artikeln kan vara värd att besöka även i dag – som ett tidsdokument.

5) Allt du behöver veta om Netflix-serien “The queen’s gambit”
Serien om schackgeniet Beth Harmon hade premiär på Netflix den 23 oktober. Sedan växte intresset stadigt för både serien och spelet schack. I den här artikeln samlade vi ihop så mycket matnyttigt som möjligt för nya besökare som hittat till schack.se i och med serien.

4) Schackserien “The queen’s gambit toppar Sverigelistan på Netflix
Nyheten skrevs den 29 oktober, sex dagar efter premiären av “The queen’s gambit”. Det var nästan svårt att ta in – men en miniserie om schack i sju avsnitt var just nu den mest sedda serien på Netflix – i hela Sverige.

3) Pia Cramling om likheterna i “The queen’s gambit”: “Jag var också ensam tjej”
Det var den här intervjun som gjorde att många återupptäckte Pia Cramlings schackkarriär och hennes framgångar som ung stjärna på 1970-talet och början av 80-talet. Intervjun fick Pia Cramling återberätta flera gånger i Sveriges Radio, TV 4 och SVT bland annat.

2) Stort intresse för Netflix-serien “The queen’s gambit”
Artikeln var ju ingen jättenyhet så, utan mest ett glatt konstaterande tre dagar efter premiären när de första positiva reaktionerna började strömma in. Länge var detta den enda svenska artikeln om “The queen’s gambit” som gick att finna på en Google-sökning. Så de som först blev nyfikna på serien hamnade på den här artikeln. En lyckad SEO-artikel, helt enkelt. SEO=Search Engine optimized – alltså en text som innehåller rätt nyckelord för att hamna högst upp på Googles söklista.

Och etta är…

Susanna Berg Laachiri skrev om serien.

1) Susanna Berg Laachiri recenserar “The queen’s gambit”
Recensionen om Netflix-serien “The queen’s gambit” signerad av Susanna Berg Laachiri blev överlägsen etta på 2020 års lista. Recensionen är läst av fem gånger fler besökare än den artikel som ligger tia på den här listan. Utklassning!
Om Beth Harmon blev drottningen i tv-serievärlden så blev Susanna Berg Laachiri drottningen på schack.se 2020. Ett stort grattis!