Från 6 juni: Regler i Swedish Chess Team Battle

Publicerad 31 mars, 2020 av Ingemar Falk

Reglerna för Swedish Chess Team Battle gäller från 2020 och framåt.

Spelschemat och reglerna har uppdaterats från den 6 juni 2020. Detta gäller:

Så här avgörs en säsong i seriespelet i Swedish Chess Team Battle:

En säsong består av fem omgångar. Varje omgång spelas på söndagar klockan 18.15–19.45 på Lichess. Betänketiden är 3 minuter + 1 sekund. Berserk är tillåtet.

Från den 27 september 2020 kommer Swedish Chess Team Battle få stöd av Sveriges Schackförbund. Tävlingsledare är Valentin Derdic och Ingemar Falk i samarbete med Tävlings- och regelkommittén för Sveriges Schackförbund.

Poängen för placeringarna i varje omgång under en säsong delas ut à la Eurovision:

Ettan: 12 poäng
Tvåan: 10 poäng.
Trean: 8 poäng.
Fyran: 7 poäng.
Femman: 6 poäng.
Sexan: 5 poäng.
Sjuan: 4 poäng.
Åttan: 3 poäng.
Nian: 2 poäng.
Tian: 1 poäng.

Lagens samlade poäng i alla fem omgångar räknas ihop till en totalsumma. Högst poäng vinner.

Hamnar två lag på samma poäng blir det särskiljning där lagens individuella poäng för lagens poänggivande spelare i alla fem omgångar räknas samman.

Här är reglerna som gäller från den 6 juni 2020:

 • Lagtävlingen spelas på Lichess.org. Du kan spela på dator, mobil eller tablet. Du får bäst översikt över ställningen i turneringen om du spelar på din dator.
 • Detta är viktigt – har du gått med i ditt lag som ska tävla behöver du också ansluta dig till turneringen där allt avgörs Du ska sedan klicka på ”Delta”.
 • Spelformen är blixt med betänketiden 3 minuter + 1 sekund. Det är en så kallad arenaturnering – du ska samla ihop så många poäng som möjligt under de 90 minuterna som turneringen pågår. Du får 2 poäng för en seger, och en poäng för remi. Eftersom det är en lagtävling kommer du inte att möta någon lagkamrat.
 • Poängspecialare i Swedish Chess Team Battle: Vinner du fler partier i rad belönas du med bonuspoäng, och för den våghalsige kan man välja ”berserk mode”. Du får bara halva betänketiden (1,5 minut utan tilläggstid) men kan tjäna in fina bonuspoäng om du vinner.
 • Lagen kan ha hur många spelare som helst – men det är endast poängsumman från de bästa som räknas in i totalställningen. Alla i laget spelar en viktig roll i att försöka ta poäng från andra lagens toppspelare. Alla gör en viktig insats för laget här, precis som i Schackfyran.
 • Antalet spelare (så kallade leaders) som samlar poäng är… div 1=10 spelare, div 2=8, div 3=8, div 4 och lägre=8.
 • För att tillhöra ditt lag ska du vara huvud- eller bimedlem i klubben i verkligheten. Det är ingen begränsning på antalet utländska spelare. Allianser som byggts mellan klubbar är tillåtna.
 • Detta är nu en officiell SSF-tävling och segraren i division 1 efter varje säsong får i kommunikationen på sin hemsida och till andra medier titulera sig som Sverigemästare i lagblixt online.
 • Regler och lottning är under Lichess flagg.
 • Fuska inte! Lichess.org har program som scannar och läser av partiet. Vid misstänkt fusk finns det automatiska program som kan utesluta spelare. Om programmen varnar för fusk till 100% stängs spelaren av omedelbart. Vid 90 % går moderator in och bedömer dragen. Om en spelare ertappas för fusk så stryks hans konto och spelaren är inte längre välkommen till Swedish Chess Team Battle i något lag. Laget varnas för fusk första gången, och andra gången nollas hela laget för omgången.
 • Misstänker du att en spelare fuskar, gör en ”report” direkt efter partiet i Lichess för snabb behandling.
 • Vårt organisationsteam känner oss trygga med Lichess program och metoder för att upptäcka fusk och litar på det.
 • Spelarnamn: Du får behålla ditt alias på Lichess, men ska skriva ditt riktiga namn i profilen – alternativt att ditt riktiga namn också är ditt alias på Lichess. Detta är obligatoriskt för spelare som är myndiga (fyllt 18 år) – och gäller även titelspelare. Efterföljs inte detta räknas spelarens poäng inte för lagets totala summa, i stället räknar man med den första spelaren som inte blev ”leader” för sitt lag. Inget straff för hela laget. Det rekommenderas starkt att detta görs även av spelare under 18 år. Vi är fast övertygade om att transparens med riktiga spelarnamn är ett effektivt sätt att motverka fusk. Det blir samtidigt obligatoriskt för teamledare att tillhandahålla fullständig spelarlista på lagets medlemmar oavsett ålder om frågor behöver beredas med tävlingsledningen för Swedish Chess Team Battle.
 • Då det tillkommit klubbar med två lag så är reglerna dessa: En spelare får gå från andralaget till förstalaget och spela, men aldrig tvärtom. Har man en gång spelat i förstalaget tillåts man inte vara med i andralaget under pågående säsong. Byte av lag får bara göras mellan säsongerna.
 • I Swedish Chess Team Battle är svenske användaren Whitedancingrockstar (Valentin Derdic) officiell moderator.
 • Till sist: Lycka till alla – och kom ihåg: Fair Play!