Så blir förändringarna i Swedish Chess Team Battle

Publicerad 6 april, 2020 av Ingemar Falk

Swedish Chess Team Battle förändras.

344 spelare på söndagskvällen är ett bevis på att svenska onlineligan för lag – Swedish Chess Team Battle – har gått hem i schackstugorna runt om i landet. Nu startas det även en “uppvärmningsturnering” timmen före seriestart på söndagar via Västerås SK:s Battle of Westeros arena dit du kan anmäla dig till söndag.

Under april kommer onlineligan att förändras. Mer om det senare, men först till nyheten som säger att vi öppnar upp för en division 3 till nästa omgång söndagen den 12 april. Är din klubb intresserad? Anmäl ditt intresse i Facebookgruppen Svenskt schack. Det finns tio platser.

Swedish Chess Team Battle spelas som tidigare den 12, 19 och 26 april. Men efter omgången 26 april “stängs” divisionerna.

Den division som ditt lag tillhör efter ligaspelet den 26 april kommer att vara kvar där i fem omgångar under lika många söndagar.

Att divisionerna stängs just den 26 april gör det teoretiskt möjligt att ett lag som ansluter sig till division 3 den 12 april har en teoretisk möjlighet att avancera till högsta serien.

I lagtävlingarna den 12 och 19 april blir det som tidigare att två lag flyttas upp och ner – men den 26 april är det bara ett lag som flyttas upp och ner – då divisionerna vid det laget stabiliserats avseende styrkeförhållanden.

Sedan den 3 maj börjar seriespelet – säsong 1 – med fem omgångar: 3 maj, 10 maj, 17 maj, 24 maj och 31 maj. När poängen räknats samman kommer två lag flyttas upp och ner inför säsong 2 som beroende på intresse kan starta den 7 juni.

Poängen för placeringarna i varje omgång i seriespelet säsong 1 delas ut à la Eurovision:

Ettan: 12 poäng
Tvåan: 10 poäng.
Trean: 8 poäng.
Fyran: 7 poäng.
Femman: 6 poäng.
Sexan: 5 poäng.
Sjuan: 4 poäng.
Åttan: 3 poäng.
Nian: 2 poäng.
Tian: 1 poäng.

Lagens samlade poäng i alla fem omgångar räknas ihop till en totalsumma. Högst poäng vinner.

Hamnar två lag på samma poäng blir det särskiljning där lagens individuella poäng för lagens åtta spelare i alla fem omgångar räknas samman.

Här är en påminnelse om reglerna i Swedish Chess Team Battle.

 • Lagtävlingen spelas på Lichess.org. Du kan spela på dator, mobil eller tablet. Du får bäst översikt över ställningen i turneringen om du spelar på din dator.
 • Detta är viktigt – har du gått med i ditt lag som ska tävla behöver du också ansluta dig till turneringen där allt avgörs och du ska sedan klicka på ”Delta”.
 • Spelformen är blixt med betänketiden tre minuter. Det är en så kallad arenaturnering – du ska samla ihop så många poäng som möjligt under de 90 minuterna som turneringen pågår. Du får 2 poäng för en seger, och en poäng för remi. Eftersom det är en lagtävling kommer du inte att möta någon lagkamrat.
 • Poängspecialare: Vinner du fler partier i rad belönas du med bonuspoäng, och för den våghalsige kan man välja ”berserk mode”. Du får bara halva betänketiden (1,5 minut) men kan tjäna in fina bonuspoäng om du vinner.
 • Lagen kan ha hur många spelare som helst – men det är endast poängsumman från de åtta bästa som räknas in i totalställningen. Alla i laget spelar en viktig roll i att försöka ta poäng från andra lagens toppspelare. Alla gör en viktig insats för laget här, precis som i Schackfyran.
 • För att tillhöra ditt lag ska du vara huvud- eller bimedlem i klubben i verkligheten.
 • Detta är ingen officiell SSF-tävling utan har skapats av teamet på schack.se för att se om intresse finns för lagturneringar online, och hittills har intresset varit stort.
 • Regler och lottning är under Lichess flagg.
 • Fuska inte! Lichess.org har program som scannar och läser av partiet. Vid misstänkt fusk finns det automatiska program som kan utesluta spelare. Om programmen varnar för fusk till 100% stängs spelaren av omedelbart. Vid 90 % går moderator in och bedömer dragen. Om en spelare ertappas för fusk så stryks hans konto och spelaren är inte längre välkommen till Swedish Chess Team Battle i något lag. Dessutom: Det lag den ertappade fuskaren spelat för kommer att automatiskt flyttas ner till sista plats. Om sen samma lag har en spelare som ertappas för fusk en andra gång, så får laget inte längre delta i Swedish Chess Team Battle.
 • Misstänker du att en spelare fuskar, gör en ”report” direkt efter partiet i Lichess för snabb behandling.
 • Vårt team på schack.se känner oss trygga med Lichess program och metoder för att upptäcka fusk och litar på det.
 • Spelarnamn: Även om du har ett alias blir det obligatoriskt att från och med den 12 april att skriva sitt riktiga namn (för och efternamn) och klubbtillhörighet i profilen på Lichess.
 • I Swedish Chess Team Battle är svenske användaren Whitedancingrockstar officiell Lichess-moderator.
 • Till sist: Lycka till alla – och kom ihåg: Fair Play!
Anmäl ditt lag till div 3 Värm upp med Västerås onlineturnering