Stort intresse för Netflix-serien “The queen’s gambit”

Publicerad 26 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Beth Harmon, spelad av Anya Taylor-Joy, har gått in i McCutcheon-varianten i franskt. Filmteamet tog hjälp av bland andra Garri Kasparov för att få schackscenerna och framför allt atmosfären på turneringar mer realistiska. Foto: Netflix

Miniserien i sju delar om karaktären Beth Harmons schackkarriär, som startar i en källare på ett barnhem, har rönt stort intresse.

[Sverigestjärnan Pia Cramling om likheterna i “The queen’s gambit”: Jag var också ensam tjej]

Sedan premiären i fredags har Netflix-serien med Anya Taylor-Joy i huvudrollen fått 8,9 av 10 i betyg på imdb.com, och har i flera dagar legat etta på Netflix Sverige. Serien har också tilldragit sig intresse på Twitter:

Serien har också hyllats av författaren Stephen King som har 6,1 miljoner följare på Twitter.

“The queen’s gambit’ är baserad på Walter Tevis bok med samma namn. Romanen utkom 1983, året innan Walter Tevis dog i lungcancer. Han blev 56 år.

Sveriges Schackförbund har en videoserie där du kan lära dig att spela som Beth Harmon. Kolla in dessa smarta schacktricks. Är du intresserad av att få schackkompisar? Då kan du hitta en schackklubb nära dig.

Chessbase India gjorde en ingående recension baserat på schackscenerna i avsnitt 1. Den kan du läsa här.

WFM Susanna Berg Laachiri har också skrivit en svensk recension av “The queen’s gambit”.

"The queens gambit" toppar Netflix Sverige Recension av "The queens gambit" Spela som Beth Harmon – lär dig schacktrix Hitta schackklubb nära dig