Tystnad! Träning pågår i Tåby

Publicerad 30 maj, 2013 av Kent Vänman

s4logo150Det återstår nu endast två dagar till Schackfyrans gigantiska riksfinal. Närmare 120 lag med 2.500 barn kommer till spel. Runt om i landet tränas det för fullt. Tåby skola på Vikbolandet utanför Norrköping är naturligtvis inget undantag. Här gnuggas det också på gafflar, trappstegsmatter och försvar mot den förskräckliga skolmatten.

I Tåby kyrkby bor det endast drygt hundra personer och kan inte själva utgöra underlag för en skola. En tillfällig besökare upplevertaby_s4an_2013 byn mest som en vägkorsning. De flesta barnen kommer sålunda från andra samhällen i området. I fjärdeklassen går det elva barn och av dessa är det tio som har möjlighet att åka till riksfinalen för att försvara byskolans ära. Man hoppas vinna tävlingen, men inser samtidigt att det kan bli tufft. Roligt kommer det under alla omständigheter att bli och givetvis ett minne för livet. Sammanhållningen i klassen, som redan nu är bra, kanske till och med blir ännu bättre.

Många föräldrar är engagerade och redan på fredag åker man upp till Västerås. Man ska bo på en gymnasieskola och ägna kvällen åt bowling. En väl genomtänkt sysselsättning ämnad att lugna spända tioåringsnerver. Precis som andra toppidrottare har man också insett betydelsen av rätt tävlingsmundering. Man står just nu i valet och kvalet om man spela i sina blå lagtröjor eller om det kanske blir maskeradutstyrsel.

På bilden är det Hanna Anlund och Emma Olin som tränar i sina presumtiva matchdräkter. Så, om det dyker upp tio små tanter och farbröder i ABB-arena på lördag är det högst troligt att de kommer från – Tåby!