Dam-Weekend fulltecknad – på bara en vecka

Publicerad 24 augusti, 2021 av Ingemar Falk

Redan fullsatt. Men det planeras för nya damevent inom schack.

Det blev lapp på luckan direkt när Sveriges schackförbund presenterade sin nya satsning Dam-Weekend.

Inbjudan gick ut den 18 augusti, samma dag som stormästaren Pia Cramling hade sitt program i “Sommar i P1”. Och nu bara sex dagar senare är alla platser fyllda till Elite Palace Hotel i Stockholm den 10–12 december. Att eventet hamnat där beror mycket på SSF:s nya samarbete med Elite Hotels.

– Oj, vilket härligt mottagande Dam-Weekend fick. Jag var inte beredd på det här stora intresset. Det gör mig så glad, säger Ofelia Thörnqvist som är ny som damschackansvarig hos Sveriges Schackförbund.

Ofelia Thörnqvist, damschackansvarig hos Sveriges schackförbund.

Ofelia Thörnqvist fortsätter:

– Förhoppningen är att Dam-Weekend ska bli ett årligt event och att vi nästa år får planera för större deltagarantal. Vi hoppas också kunna genomföra en liknande helg för flickorna, kanske redan till våren 2022

Konceptet för Dam-Weekend har onekligen gått hem direkt. Det är mer än bara en tävling. Det bjuds också på träning med stormästaren Pia Cramling och social samvaro med bland annat spabad.

Helt enkelt att trevligt sätt att träffas och få nya vänner som också har schack som intresse.

– Det var också vår ambition med Dam-Weekend, säger Ofelia Thörnqvist. Vi ville att det skulle vara en helg där man lär känna varandra, och vara ett event där en ny spelare lättare tar steget in i schackets värld i stället för att behöva anmäla sig till en större öppen turnering direkt.

En blick i deltagarlistan visar också att Sveriges Schackförbund lyckats samla ett brett register av schackintresserade kvinnor.

– Det är en stor blandning bland de anmälda både åldersmässigt, geografiskt och vad gäller tidigare schackerfarenhet, säger Ofelia Thörnqvist.

Hon berättar att damschacket går mot mycket ljusare tider.

– Läget för damschack har nog aldrig sett så bra ut som nu. Schackboomen som kommit av pandemin och “The queens gambit” har fått ytterligare ett lyft av Pia Cramlings sommarprat.

Pia Cramling sommarpratade den 18 augusti. Foto: Lars OA Hedlund

– Polina Otto har också gjort ett mycket bra jobb med att bygga upp ett kvinnligt schacknätverk online, och det känns superkul att nu också komma igång med damschackevent över brädet.
– Det är inspirerande att få tillträda som damschackansvarig i dessa händelserika tider!

Kanske är det också läge för återuppliva dam-SM i snabbschack?
– Haha, där tog du mig på orden. Ja, jag kan avslöja att ett dam-SM i snabbschack ligger i planeringen för 2022, säger Ofelia Thörnqvist.

Är du tjej/kvinna som är intresserad av att stiga in i schackets värld kan du kontakta Ofelia Thörnqvist som svarar på dina frågor: ofelia.thornqvist@schack.se

Läs mer om schacknätverket för kvinnor