Elite Hotels gör ett spännande drag: Schack!

Publicerad 27 maj, 2021 av Ingemar Falk

Öppningsdraget för samarbetet mellan Sveriges Schackförbund och Elite Hotels. På bilden från vänster: Fredrik Lindgren, Sveriges Schackförbunds generalsekreterare, Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund, David Halldén, Elite Hotels VD och Alexander Hagring, försäljningsdirektör, Elite Hotels.

Seriesuccén på Netflix, ”The queen’s gambit”, lärde oss att schacktävlingar i vackra och stimulerande hotellmiljöer skapar en alldeles speciell och njutbar atmosfär.

Nu tar Elite Hotels konceptet till Sverige. 

Elite Hotels of Sweden och Sveriges Schackförbund skriver ett samarbetsavtal som ger möjligheter till möten och schacktävlingar på Elite Hotels alla anläggningar från Malmö till Kiruna.

I scenen ur tv-serien “The queen’s gambit” går Beth Harmon igenom ett parti. Uppe till höger: Stormästaren Pia Cramling längst till höger leder schackanalyserna på Elite Hotels i Växjö under turneringen i Svenskt Grand Prix. Foto: Netflix och Lars OA Hedlund

– Vi vill att schack ska bli en del av upplevelsen för våra hotellgäster. Inte bara för de som spelar tävlingar, utan också för de som lärt sig dragen och vill spela ett parti schack hos oss, säger Elite Hotels VD David Halldén.

Schackbräden kommer att ställas upp i hotellens foajéer – och det planeras för olika event som schackquiz i The Bishop Arms-restaurangerna som är anslutna till Elite Hotels.

Yes, jag vann! Ett parti har precis spelats klart i hotellfoajén på Elite Hotels i Växjö. I och med samarbetet kommer schackbräden finnas på i fojaéerna hos Elite Hotels från Malmö till Kiruna. Foto: Lars OA Hedlund

– Schack är inte bara tävling, spelet ger en bra möjlighet att mötas och skapa nya kontakter. Det är ett utmärkt sätt att umgås på, säger Sveriges Schackförbunds Generalsekreterare Fredrik Lindgren.

Elite Hotels VD David Halldén tillägger:

– Det är också ett spel som fångar många ungdomars intresse. Vi är mycket positiva till att få se unga smarta talanger utvecklas i tävlingar både som spelare och människor på våra hotell.

David Halldén ser framför sig ett långsiktigt samarbete med Sveriges Schackförbund. Elite Hotels har sedan tidigare samarbetsavtal med svenska golfförbundet och svenska tennisförbundet.

Nu sällar sig schack till Elite Hotels sportfamilj tennis och golf.

Elite Hotels VD David Halldén väljer sin schacköppning: The queen’s gambit.

– Alla de här tre sporterna tilltalar oss väldigt mycket på Elite Hotels – och jag ser fram emot ett långvarigt samarbete med Sveriges Schackförbunds som kommer att utvecklas för varje år, säger Elite Hotels VD David Halldén.

Fredrik Lindgren, Sveriges Schackförbunds Generalsekreterare, ser fram emot att utveckla samarbetet och framhåller:

– Att vi nu ingår i Elite Hotels sportfamilj tillsammans med tennis och golf stärker schackets image på ett väldigt bra sätt.

Samarbetsavtalet innebär att Sveriges Schackförbund får nya möjligheter att via sina distrikt och klubbar arrangera turneringar i Elite Hotels konferenslokaler.

– Samarbetet med Elite Hotels känns jättespännande med stora utvecklingsmöjligheter. Det här är en stor dag för oss inom svenskt schack, säger Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund.

Kontraktet skrivs på. Fr v: Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund, David Halldén, Elite Hotels VD, och Fredrik Lindgren, Sveriges Schackförbunds generalsekreterare.

Elite Hotels VD David Halldén vänder sig till landets schackklubbar och arrangörer:

– Nu finns alla möjligheter att arrangera turneringar och andra schackevent på Elite Hotels med tillgång till konferenslokaler och reducerade priser på övernattningar för deltagare.

David Halldén fortsätter:

– Service är vårt motto och vi ska bistå med att underlätta för arrangörerna att få till uppskattade event hos oss.

De schackspelare som blir medlemmar i Elite Hotels kommer dessutom via Sveriges Schackförbund få rabatterade priser som hotellgäster.

– Samarbetsavtalet med Elite Hotels kommer att gagna alla schackspelare i Sverige – och ger mycket bra förutsättningar för arrangörer; Både de som nu finns på Elite Hotels och vill utveckla konceptet, och de arrangörer som vill hitta ett nytt och engagerat hotellföretag att förlägga schackturneringar på, säger Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling.

Redan nu kan intresserade schackarrangörer börja boka konferenslokaler och hotellrum för turneringar inom ramen för SSF:s nya samarbetsavtal med Elite Hotels. Mer information kommer inom kort – men är du genast intresserad tar Sveriges Schackförbunds generalsekreterare Fredrik Lindgren emot alla frågor och önskemål på mejladressen: fredrik.lindgren@schack.se.

GP-turneringen i schack på Elite Hotels i Växjö. Just här på Elite Hotels i Växjö spelades i höstas det allsvenska sammandraget med Sveriges bästa schackklubbar samlade. Foto: Lars OA Hedlund

Elite Hotels och Växjö Schackklubb har haft ett mångårigt samarbete med både allsvenskt spel och GP-turneringar, men nu kommer alltså samarbetet att utökas och gälla i hela landet.

Slutligen går frågan till Elite Hotels VD David Halldén. Spelar han själv schack?

– Oh ja, som ung spelade jag mycket. Men sen tog studierna över. Fast visst har jag intresset kvar. Det är en rolig och fascinerande sport.

Alexander Hagring, försäljningsdirektör på Elite Hotels, fyller i:

Alexander Hagring, Elite Hotels försäljningsdirektör.

– För min del har jag fått förnyat schackintresse efter att ha sett ”The queen’s gambit”. Jag har laddat hem appen chess.com och spelar varje dag. Jag gillar det verkligen. 

En känsla av “The queen’s gambit” På den stora bilden ser man åskådare i ett av Beth Harmons partier i Netflix tv-serie. På den lilla bilden har åskådare samlats vid ett parti på Elite Hotels i Växjö under GP-turneringen. Foto: Netflix och Lars OA Hedlund

Och nu kommer ju Elite Hotels kännas som att stiga in i en ”The queen’s gambit”-miljö när det spelas schacktävlingar på era hotell.

– Haha, jag vet. Det känns jättekul och spännande! säger Elite Hotels försäljningsdirektör Alexander Hagring.