Hyllningarna efter Pia Cramlings “Sommar i P1”

Publicerad 18 augusti, 2021 av Ingemar Falk

Visst är hon värd ett diplom! Chefen för “Sommar i P1” delar ut diplomet till Pia Cramling efter programmet. Foto: Lisa Abrahamsson/SR

Stormästaren Pia Cramlings program i “Sommar i P1” hyllades i flera stora medier som Dagens Nyheter och Aftonbladet.

En röd tråd var att recensenterna tyckte att det var spännande och intressant att få en inblick i schackets unika värld med resor, turneringar och karaktärer.

I recensionen i Dagens Nyheter visar det sig att Helena Lindblad länge haft koll på Pia Cramling:
“För oss Huddingekids var Pia Cramling en lokal kändis under sjuttio- och åttio­talen, i paritet med Orup och Magnum Bonum.”, skriver Helena Lindblad och fortsätter:
“När Netflixserien ”The queen’s gambit” fick schackintresset att explodera hamnade förstås även Pia Cramling i rampljuset – och jag blev intensivt påmind om hur jag brukade beundra hennes talanger och status. Jag kan inte ens spela ordentligt men älskar dramatiken kring brädet.”

DN:s Helena Lindblad gillar berättelserna och skulle vilja höra ännu mer:
“Det hade gärna fått vara fler färgstarka historier. Ett annat program kanske?

Journalisten och författaren Pernilla Ericson recenserade Pia Cramlings program i Aftonbladet. Foto: Ola Axman/harpercollins.se

Pernilla Ericson recenserar programmet i Aftonbladet och gillar “nördigheten” och historierna. Det är “Blyga flickans revansch”.
Pernilla Ericson avslutar:
“Hennes ”Sommar” är underbart nördigt och lärorikt. Man fylls av vördnad inför hennes kunskap. Jag är till och med beredd att förlåta henne för att hon spelar ”Boten Anna” när hon pratar om sin dotter. Som givetvis är Sverige första schack-influencer.

Även Maria Domellöf-Wik i Göteborgs-Posten uppskattar att få en djupare inblick i schackvärlden och inleder:
Stormästaren i schack Pia Cramling berättar bjussigt om livet som kvinna på den internationella schackarenan.” och fortsätter:
“Bjussigt berättar hon om stress, prestationskrav, ältande, skrock och psykningar. Hon ger oss intressant historik och statistik kring den allt annat än jämställda sporten.
En rad rafflande minnen från mästerskap och turneringar blir det också. Som då hon höggravid tävlade i schack från sjukhussängen.”

Tjejschacket – en het fråga

Pia Cramlings ord om de väldigt få tjejer och kvinnor som spelar schack i jämställda Sverige – bara 3 procent av alla spelare med ratingtal i landet är kvinnor – går inte heller obemärkt förbi:

“Nu uppmanar hon svenska arrangörer att tänka om och sätta tjejerna mer i fokus. Hennes ord väger extra tungt efter nästan femtio år vid det svart-vita brädet.”, skriver Maria Domellöf-Wik i Göteborgs-Posten.

Även Pernilla Ericson i Aftonbladet är inne på samma spår och skriver:
“Hon (Pia Cramling) presenterar också en lösning för att få in fler tjejer i sporten – organisatörer landet över borde spetsa öronen.”

Slutkommentar

Med Pia Cramlings “Sommar i P1” har stora svenska medier fått upp ögonen ännu mer för det spännande turneringslivet och schackatmosfären med alla dess historier.

Hyllningarna av programmet har fått schacket att definitivt slå igenom hos tidningsredaktioner, vilket kommer att underlätta för alla organisatörer som vill få såväl lokala medier som riksmedier att skriva om schacket och “sin” turnering.

Men medierna har också noterat att tjejschacket skulle kunna utvecklas rejält i Sverige. Det blir utmaningen för förbund, distrikt och klubbar ute i landet att förbättra och finna lösningar på.

För räkna med att frågan om tjejschacket kommer upp bland journalister när det är dags för varje ny turnering eller nytt seriespel.
Och då blir allt mycket enklare om man genast har svaret och lösningen på det.

Kanske blir det fler event som nyinstiftade Dam-Weekend framöver? Ett bra initiativ!

Lyssna på Pia Cramlings program