Polina Otto om schackfeber, damträffar och kvinnliga nätverk

Publicerad 4 december, 2020 av Susanna Berg Laachiri

Polina Otto som är eventkordinator på Sveriges Schackförbund tror starkt på vikten att skapa digitala plattformar för kvinnliga spelare. Bilden är från en av årets damträffar på Zoom.

Ingen har väl kunnat undgå att märka att det är schack överallt just nu. Även en fokusering från media som saknar dess like. Helt enkelt en schackfeber! Vem hade kunnat ana, eller ens drömma om det, för bara några månader sedan..

Då visste man inte hur serien Queens´s Gambit som handlar om schack starkt skulle påverka och skapa detta fantastiska intresse.

Många vill lära sig spela, och roligt nog har antalet kvinnor som vill lära sig spela schack ökat på kort tid.

Det känns som denna serie där huvudpersonen är ett kvinnligt schackgeni gör många kvinnor nyfikna och lockas till schack. En del kanske spelat förut och andra vill lära sig helt från början.

Vad har Sveriges Schackförbund för tankar kring detta? Hur märks det kring de pågående aktiviteterna som är inriktade för att öka antalet kvinnliga spelare ?

Polina Otto som är anställd som eventkordinator på Sveriges Schackförbund, arrangerar varje månad damträffar. Det är tänkt som ett socialt nätverk där man både ska kunna utbyta erfarenheter samt lära sig schack. Undervisningen står Pia Cramling för och hon håller varje gång en uppskattad föreläsning på olika teman.

Hur många damträffar har det varit fram tills nu? Ser man en markant ökning av intresset efter the Queens´gambit?

– Vi har hittills haft sex damträffar, säger Polina. Vi kommer att ha sju träffar totalt innan året är slut. I början var vi 16 anmälda och i dagsläget är vi 57 anmälda. Av dessa har ungefär 15 personer inspirerats att vara med genom serien.

Damträffarna är kombinerande med socialt umgänge och schackträning. Är det ganska jämn nivå i gruppen med tanke på Pia Cramlings genomgång av olika teman och ställningar ?

– Pias genomgångar är fantastiskt bra strukturerade, eftersom hon tar lite enklare exempel och övningar såväl några som är mer avancerade. Det gör att vi kan nå ut till varierande spelstyrkor och kan lära oss tillsammans. Dock behöver vi tänka om lite för framtiden då vi har många nybörjare med. Vi kommer kanske att skicka material i förväg innan träffarna för de som behöver det ,alternativt dela upp oss i mindre grupper. Vi kommer helt enkelt att anpassa oss ifrån våra deltagare.

Du har startat ett kvinnlig nätverk på Facebook som heter Tjejer som spelar schack. Ser du även där en ökning av medlemmar och intresse?

– Absolut och många av medlemmar har berättat att de har hittat gruppen genom att ha googlat sig fram efter att ha sett The Queen´s gambit på Netflix . Gruppen på Facebook som heter Tjejer som spelar schack har 46 medlemmar just nu.

Polina berättar vidare att hon skapade gruppen på Facebook för att stärka engagemanget kring schack för tjejer och kvinnor som spelar schack, och även komplettera den sociala biten. Polina betonar också att skapa kvinnliga nätverk och plattformar är en viktig del.

En annan grupp är den med namn Kvinnliga schacknätverket som Polina har skapat på spelsajten Lichess.

Tanken med detta nätverk på Lichess är att man både ska kunna spela turneringar samt umgås mellan ronderna via Zoom. De som vill har också möjlighet att få tips och råd av Pia Cramling som är med och coachar under tävlingen.

Hur har responsen varit på dessa turneringar? Ser man även där ett ökat antal deltagare?

– Det är 32 deltagare totalt i gruppen just nu och i senaste turneringen var det 16 deltagare att jämföra med 11 st gången innan. Önskemål att spela är något som vuxit fram och känns uppskattat. Ingen ranking räknas vilket gör att man får göra fel mer fritt. Man lär sig tillsammans utan att det blir så prestationsinriktat.

Vad tror du själv att det beror på att så få kvinnor spelar schack?

– Det saknas kvinnliga förebilder, kvinnliga representanter och kvinnliga beslutsfattare inom schacket.

Vad har du och Sveriges Schackförbund framöver för planer och aktiviteter i satsningen på damschack?

Att det är så få kvinnliga representanter inom schack är sorgligt och behöver förändras. Genom en community av tjejer och kvinnor som spelar schack kommer det att kunna bli en ökning som märks. Målsättningen är att få minst 100 kvinnor att bli medlemmar i gruppen Kvinnliga schacknätverket under 2021. Redan då har vi slagit siffran av antalet kvinnor som spelar tävlingsschack !

Anmälan till Damträffen Kvinnliga schacknätverket Tjejer som spelar schack